TRYB JASNY/CIEMNY

Pulled turkey, czyli szarpany indyk z sosem bbq i przepis na najlepsze bułeczki do burgerów

Sekretem przygotowania tego dania jest długie, powolne duszenie, na małej intensywności, w mieszance przypraw i sosie. Mięso przechodzi pysznie przyprawami, i nawet nie…

Gnocchi z kurkami i sosem z gorgonzolą

Moje jesienne, komfortowe jedzenie, czyli ziemniaczane wyroby i sezonowe produkty. Tutaj do kluseczek trafiły pyszne kurki, podkręcone śmietanowym sosem. To jest tak dob…

Gnocchi - ziemniaczane kluski, przepis podstawowy

Kluski mają w Polsce swoje honorowe miejsce. Różne rodzaje, formy podania, gusta. U mnie w domu najczęściej pojawiały się kopytka, które dodatkowo mieszane były z twarog…

Muffiny mocno czekoladowe z espresso na 10-te urodziny bloga

Rocznice to takie specyficzne wydarzenia, które przywołują często wspomnienia z początku. Jak to było, jak się zaczęło, a trwa nadal, ze swoją zmiennością lub ma tylko p…

Zapiekanka gyros z ryżem, kurczakiem i marynowanymi warzywami

Wchodząc z czymś ciepłym i przyjemnym w jesienną aurę, podrzucam danie dla wielbicieli wszystkiego co zapiekane pod serem. Poza tym posiłek jest fajnie zbalansowany, jes…

Zupa krem z brokułem, cukinią i kolendrą

Uwielbiam zupy krem, ALE gdy są dobrze doprawione i zbalansowane ciekawymi dodatkami. Najgorszy koszmar w takich zupach to mdły smak, brak konkretnych przypraw i nieatra…

Tarta na cieście francuskim z brokułem i serami

Zaczęłam u siebie akcję kombinowania posiłków z maksymalnym wykorzystaniem tego co zalega w lodówce i szafkach. Ostatnio za dużo kupowaliśmy produktów specjalnie, żeby c…

Fasolka po bretońsku, cudownie aromatyczna

Czego najbardziej brakowało mi w takiej potrawce z fasolką, która jest popularna i niby podobna w w wielu miejscach, a jednak coś pozostawia niedosyt. Po pierwsze moje u…

Chałka z kruszonką

Lato, wysyp owoców, wczesne poranki z mglistą poświatą i zapach drożdżowych wypieków, kręcący się po domowej przestrzeni. Właśnie najbardziej w lecie chodzi mi po myślac…

Chow mein z łososiem i test naleśnikowy - czyli smażenie na tytanowej patelni

Wielokrotnie przekonałam się w kuchni, że nic tak nie pomaga w gotowaniu, jak dobra patelnia. Czy chodzi o smażenie bez przywierania, czy o równomiernie rozprowadzone na…

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku