Duszona pierś z kaczki z jabłkami i żurawiną
Z mięsem nie lubię wydziwiać, najlepsze dla mnie jest klasycznie pieczone, duszone, z kilkoma dodatkami.
Raz zdarzyło mi się zjeść w restauracji sałatkę z piersią kaczki, robiona taką metodą, że była na wpół surowa, jakby marynowana i to zupełnie nie były moje smaki. Lubię gdy mięso jest dobrze wysmażone, bez ciągnącej się, żylastej struktury, dlatego pomyślałam, a zrobię sobie w domu jak lubię, tak jak robi moja mama, po staropolsku i tradycyjnie. Także kaczka jest w filetach, prosto, smacznie i niecodziennie.
4 piersi z kaczki
sól, majeranek
2 jabłka, szara reneta lub jakieś kwaśne
1 łyżka suszonej żurawiny
Filety natrzeć solą i majerankiem, odstawić na godzinę, a
nawet na całą noc w lodówce.
Rozgrzać dużą patelnię i obsmażyć filety z każdej strony,
następnie przykryć i dusić 30 minut. Jabłka przekroić na ćwiartki, wydrążyć
gniazda i podzielić jeszcze na połówki. Dodać do kaczki, wsypać żurawinę i
dusić jeszcze 10 minut, żeby zmiękły.
Kaczkę podawać pokrojoną w plastry z ziemniakami lub kaszą
gryczaną.
*To nie reklama, ale jakbyście szukali dobrych piersi z kaczki, to w Lidlu są dostępne.
kaczka z jabłkami to jest to co lubię:)
OdpowiedzUsuńJuż od jakiegoś czasu 'chodzi' za mną ta gęś. Może w końcu uda mi się zrobić :)
OdpowiedzUsuńTo jest w sumie kaczka, ale gęś też pasuje w tych smakach
Usuńbardzo lubię takie klasyczne połączenia, gdzie mniej znaczy więcej
OdpowiedzUsuńDziś robiłam, przepyszna, dodałam dodatkowo białe wytrawne wino, polecam i dziękuję za przepis :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńbardzo lubię dodawać wino do mięs, dobrze, że się sprawdziło, pozdrawiam ! :)
UsuńWłasnie jestem w trakcie przyrządzania :D czekam jak bedzie smakowała <3
OdpowiedzUsuńDodaję do obserwujących i zapraszam do siebie, troszkę innej tematyki nie zaszkodzi :*
www.modenachmir.com
Taką kaczkę uwielbiam ^^ chętnię do Ciebie zajrzę :))
Usuń