TRYB JASNY/CIEMNY

Tarta na cieście francuskim z brokułem i serami


Zaczęłam u siebie akcję kombinowania posiłków z maksymalnym wykorzystaniem tego co zalega w lodówce i szafkach. Ostatnio za dużo kupowaliśmy produktów specjalnie, żeby coś konkretnego zrobić, więc przyszedł czas na 'zero waste' i przemyślane wykorzystanie zapasów, a trochę tego się zgromadziło. Czasem wystarczy dokupić jedną rzecz, a resztę już montować z zakamarków kuchennych półek i jest kreatywne zajęcie :)
Więc zalegało ciasto francuskie i w zasadzie termin się kończył, a okazało się, ze przecież to idealny podkład na tartę! Możesz dodać to, co lodówka Ci daje i zalać to masą jajeczno-jogurtową z przepisu lub trzymać się moich składników i mieć super posiłek w krótkim czasie lub ciekawą przekąskę dla gości!


Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
 pół brokułu
1 mozzarella
4 suszone pomidory z zalewy, pokroić w kostkę/paski
3 łyżki świeżo tartego parmezanu
1/3 szklanki startego sera cheddar, może być inny półtwardy aromatyczny
3 jajka
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
3 łyżki śmietanki 30%, jeśli chcecie pominąć można dać więcej jogurtu
sól, pieprz
oregano, tymianek, ostra papryka, wędzona papryka
pestki dyni 1-2 łyżki

Dodatki do pracy: foremka na ciasto o śr. 20cm lub 1 szklanka suchej fasoli/grochu 

Formę o śr. 24 cm posmarować masłem i opc. posypać bułką tartą. Rozłożyć ciasto francuskie, wylepić nim brzegi, najlepiej jak brzegi będą trochę wystawać za formę, wtedy się nie zsunie. 
Na ciasto położyć kawałek papieru do pieczenia i wsypać suchą fasolę lub położyć mniejszą foremkę do pieczenia - chodzi o to, żeby dociążyć ciasto, żeby nie podniosło się i nie zapiekło w formie poduszki. Można być kreatywnym, jeśli nie macie tych rzeczy.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 st. C i piec 15 minut, następnie zdjąć blaszkę lub fasolę z papierem i piec jeszcze 5 minut.
 
Brokuł podzielić na mniejsze różyczki i obgotować w posolonej wodzie 4 minuty, żeby lekko zmiękł, jeszcze dopiecze się w piekarniku. Mozzarellę pokroić na mniejsze kawałki.
Jajka roztrzepać w misce z jogurtem i śmietanką. Dodać 1/3 łyżeczki soli, sporo świeżo mielonego pieprzu, 1/4 łyżeczki ostrej papryki, 1/4 łyżeczki oregano i tymianku, sporą szczyptę gałki muszkatołowej i wędzonej papryki. Wmieszać 2 łyżki parmezanu.

Wyjąć ciasto z piekarnika, posypać połową tartego sera żółtego, poukładać brokuły, mozzarellę i suszone pomidory, posypać resztą sera. Następnie całość zalać masą jajeczną, posypać pozostałą łyżką parmezanu i pestkami dyni.

Piec 25 minut w temp 180 st. C (grzałka góra-dół) oraz kolejne 5 minut  ustawione na grzałkę górną - mocniej dopiecze wierzch, będzie rumiany i smaczniejszy. Jeśli brzegi ciasta za bardzo się spiekają, zabezpieczyć je kawałkami folii aluminiowej.
Wyjąć i odstawić na 10 minut przed jedzeniem.




Komentarze

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku