TRYB JASNY/CIEMNY

Galette z owocami, proste listkujące ciasto



Wypieki z owocami w moim upodobaniu powinny być takie, w których główną rolę grają owoce. Masy na ciasto powinno być tylko trochę do utrzymania całości, ale to owoce są gwiazdą. Czy to kruche, drożdżowe, ucierane, nie lubię, gdy jest ogromna ilość ciasta, a owoce tylko do dekoracji , no nie, to nie dla mnie. W piekarniach szukam zawsze drożdżówek wypełnionej po brzegi owocami lub nadzieniem, co zdarza się rzadko, więc nie kupuję, mam jakąś skrytą niechęć do czystego ciasta bez dodatków xD
Także, jeśli lubicie soczyście zapieczone owoce w dobrej jakości cieście, to musicie upiec galette. To typ ciasta kruchego, które nie jest pieczone w foremce, tylko po rozwałkowaniu zawija się brzegi na nadzienie. Dodatkowo w tym przepisie część masła jest zamieniona na serek śmietankowy co daje genialny efekt. Ciasto jest kruche, ale lekkie, chrupiące, listkuje się, ale to też zależy od składników, ogólnie smakuje świetnie. Zapach zapieczonych owoców rozchodzących się o poranku po domu to jedna ze wspanialszych rzeczy, które możecie zafundować bliskim i przede wszystkim sobie. Miłego dnia, z tym ciastem na pewno taki będzie :)

inspiracja od rozkosznego

Składniki (1 duża lub 2 mniejsze)
150g mąki pszennej (pomieszałam z dodatkiem gryczanej i owsianej)
100g masła, lekko miękkiego
100g serka śmietankowego (można użyć nawet zmiksowanego na gładko serka wiejskiego)
szczypta soli
1 łyżeczka cukru

Owoce:
750g owoców, brzoskwinie, śliwki
40g cukru brązowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki soku z cytryny
ziarenka wanilii
opc. łyżeczka świeżego rozmarynu, posiekanego

bułka tarta
roztrzepane jajko do posmarowania

Zagnieść składniki na ciasto, owinąć folią i włożyć do lodówki na min. 1 godzinę, można do zamrażalnika na 20 minut. Owoce pokroić w plastry, włożyć do dużej miski, dodać cukier, mąkę, sok z cytryny, wanilię i ew. rozmaryn. Odstawić na 20 minut. Ciasto można podzielić na dwie części lub zrobić jedną dużą porcję. Rozwałkować na papierze do pieczenia, podsypując mąką na cienki placek.
Owoce w misce powinny już wypuścić soki, odlać powstały płyn do kokilki do zapiekania lub jakiejś foremki, miałam ceramiczną.

Rozwałkowane ciasto posypać dobrze bułką tartą, na środek wyłożyć odsączone owoce, zostawiając około 3 cm marginesu ciasta na około. Następnie zawinąć brzegi ciasta do środka, na owoce i przełożyć ciasto z pergaminem na talerz i wstawić do lodówki. 

Nagrzać piekarnik na 200 st. C, wyjąć ciasto z lodówki, posmarować brzegi roztrzepanym jajkiem i posypać brązowym cukrem. Ciasto z pergaminem przełożyć na blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika i piec 25-30 minut na złoty, zrumieniony kolor. Można pod koniec przykryć ciasto folią aluminiową, jeśli widzicie, że wierzch zaczyna się przypalać. 
 Na 10 minut przed końcem włożyć kokilkę z płynem z owoców, zapiecze się na gęsty syrop (na dnie może powstać galaretka, przez mąkę). Po wyjęciu, można polać wierzch zapieczonym syropem i podawać na ciepło, samo lub z kremem, czy lodami.


Komentarze

  1. Rewelacyjny przepis! Będę musiała wypróbować :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę polecam, to przepis w czołówce najlepszych z owocami :D

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku