TRYB JASNY/CIEMNY

Tajski makaron a'la Pad thai



Pad thai czy inne mieszane dania azjatyckie, to może nie najpiękniejsze do prezentacji posiłki, ale za to, jest to istna bomba smaków, którą uwielbiam i często kombinuję z dodatkami. Tym razem jest tu kurczak, ale najczęściej lubię go robić z krewetkami, a również z tofu. Kupując do tego wszystkie potrzebne sosy, przy średnim używaniu wystarczają nawet na kilka miesięcy, a co jakiś czas można się cieszyć unikalnym smakiem u siebie w domu. Jest to smak o charakterze słodko, kwaśno, słonym i bardzo umami. Polecam używać dużo limonki na koniec, podbija smak całego dania.



Składniki na 2 porcje:
Kurczak 200g
Marynata:
3 cm imbiru
1 duży ząbek czosnku
Szczypta kurkumy
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka miodu 
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka sezamu
1/4 łyżeczki soli

warzywa:
2 łyżki oleju 
1 cebulka szalotka lub 1/4 czerwonej cebuli
2 ząbki czosnku
3 cm imbiru
3 pieczarki
1 średnia marchewka
6 pomidorków koktajlowych, przekroić na pół
Opc. 4 duże różyczki brokułu

Sos:
2 łyżki sosu rybnego
2 łyżki octu ryżowego 
1 łyżka sosu ostrygowego
2 łyżki syropu klonowego lub 1 pełna łyżeczka miodu
3 łyżki sosu sojowego ciemnego lub 4 jasnego

Ok.140g makaronu ryżowego 

Do podania: limonka, świeża kolendra lub zielona cebulka, orzechy nerkowca lub ziemne

Opcja 2 z krewetkami - zamiast kurczaka w marynacie, dodajemy po podsmażeniu warzyw ok. 150g rozmrożonych krewetek lub więcej według siebie

Kurczak: imbir zetrzeć na tarce lub drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z resztą marynaty. Odstawić na pół godziny lub dłużej. Jeśli nie zdążyliście to usmażyć zaraz po wymieszaniu, wiele nie straci.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju wrzucić kurczaka z marynatą i obsmażyć na większej mocy ok. 5 minut. Przełożyć kurczaka do miski.

Przygotować wszystkie warzywa:
Cebulkę pokroić w cienkie plasterki, tak samo imbir i czosnek. Pieczarki przekroić na pół i w plastry, brokuła pokroić na małe różyczki, obraną marchewkę zetrzec obieraczką na plastry lub pokroić ukośnie w cienkie plastry.
Wszystkie składniki sosu wymieszać w szklance.

Na dużej patelni rozgrzać olej, podsmażyć chwilę cebulę z imbirem i czosnkiem. Następnie dodać resztę warzyw i podsmażać do zmiękczenia ok. 8-10min na średniej mocy, mogą zostać delikatnie chrupkie. Następnie wlać wymieszany sos, chwilę podmażyć, dodać kurczaka. Następnie wrzucić ugotowany makaron, dokładnie obtoczyć w sosie i dodatkach. Od razu przełożyć do misek.
Podawać ze świeżą kolendrą, posiekanymi orzeszkami i kawałkami limonki.  Polecam obficie skrapiać sokiem z limonki całe danie.




Komentarze

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku