Dzielę się moim ulubionym pomysłem na jesienną sałatkę. Coś co maksymalnie doprawia smak całości, to buraczki obtoczone w ciepłej, lepkiej glazurze. Roboty kilka chwil, …
Każda z pór roku jest inspirująca, jednak jeśli miałabym wybrać moją ulubioną, biorąc pod uwagę stronę kulinarną, to byłaby to zdecydowanie jesień! To taka moja 'duc…
Kiedy potrzeba mi szybkiego i pysznego dania w stylu kuchni wschodniej, to często sięgam po ten pomysł. Obsmażone w marynacie krewetki na złoto, lekko pikantny, kremowy…
Wśród moich jesiennych typów przepisów do upieczenia, brownie jest w czołówce, zaraz obok ciasta dyniowego, szarlotki i wszelkich drożdżowych wypieków z cynamonem. Bardzo…
Sekretem przygotowania tego dania jest długie, powolne duszenie, na małej intensywności, w mieszance przypraw i sosie. Mięso przechodzi pysznie przyprawami, i nawet nie…
Moje jesienne, komfortowe jedzenie, czyli ziemniaczane wyroby i sezonowe produkty. Tutaj do kluseczek trafiły pyszne kurki, podkręcone śmietanowym sosem. To jest tak dob…
Kluski mają w Polsce swoje honorowe miejsce. Różne rodzaje, formy podania, gusta. U mnie w domu najczęściej pojawiały się kopytka, które dodatkowo mieszane były z twarog…
Rocznice to takie specyficzne wydarzenia, które przywołują często wspomnienia z początku. Jak to było, jak się zaczęło, a trwa nadal, ze swoją zmiennością lub ma tylko p…
Wchodząc z czymś ciepłym i przyjemnym w jesienną aurę, podrzucam danie dla wielbicieli wszystkiego co zapiekane pod serem. Poza tym posiłek jest fajnie zbalansowany, jes…
Uwielbiam zupy krem, ALE gdy są dobrze doprawione i zbalansowane ciekawymi dodatkami. Najgorszy koszmar w takich zupach to mdły smak, brak konkretnych przypraw i nieatra…
Zaczęłam u siebie akcję kombinowania posiłków z maksymalnym wykorzystaniem tego co zalega w lodówce i szafkach. Ostatnio za dużo kupowaliśmy produktów specjalnie, żeby c…