TRYB JASNY/CIEMNY

Ciasto marmurkowe z karmelem i polewą czekoladową z orzechami na 11 urodziny bloga



We wrześniu minęła kolejna rocznica założenia przeze mnie bloga kulinarnego. To juz 11 lat, a ja spóźniona ze świętowaniem jak należy, cieszę się jednak, że mam w sobie ten luz. Nie dosięga mnie presja, żeby z ogromną celebracją, z nagrodami uczcić kolejny rok tworzenia w sieci. Lubię bardziej sentymentalnie, wspomnieć dobre lata, zrobić niebanalne ciasto i zapodać je moim czytelnikom i towarzyszom smaku. Chociaż kto wie, za rok może Was czymś zaskoczę i bedzie to choć raz świętowanie na bogato.
Zrobiłam ciasto potocznie zwane ucieranym lub jak niektórzy wolą babką. Ale jakie?! Składa się z mięciutkiego ciasta waniliowo-czekoladowego, które jest polane karmelem, obsypane prażonymi orzechami laskowymi i zalane warstwą gorzkiej czekolady. 





Ciasto marmurkowe z karmelem i polewą czekoladową z orzechami
Ważne: wszystkie składniki powinny być w temp. Pokojowej, najlepiej wyjąć je parę godzin wcześniej z lodówki 

Ciasto :
150g masła
120g cukru
100g jogurtu greckiego
3 jajka
160g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej 
1/2 łyżeczki soli 
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
20g kakao 
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego

Sos karmelowy: 5-6 łyżek, lub gotowy kajmak

Dodatkowo:
3 łyżki orzechów laskowych prażonych, mogą być w miodzie

Polewa:
150g gorzkiej czekolady 
50g mlecznej czekolady 
3 łyżki oleju

Piekarnik rozgrzać na 170 st. C, podłużną foremkę o wym. 11x30cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło zmiksować z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać po jajku i dalej miksować. Dodać jogurt i ekstrakt z wanilii. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Odłożyć połowę masy i wymieszać ją z kakao. Masy na przemian wykładać łyżką do foremki, następnie nożem delikatnie przemieszać tworząc zawijasy.
Piec 35-40 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i pozostawić w foremce jeszcze na 15 minut. Następnie wyjąć do ostudzenia.

Sos karmelowy lub kajmak delikatnie podgrzać. Ciasto przełożyć z papierem z powrotem do foremki, wierzch posmarować sosem karmelowym i wstawić do lodówki do zastygnięcia. 
Na wierzchu ułożyć prażone orzechy.

Na parze lub w mikrofali rozpuścić czekoladę. Odstawić i wmieszać olej.

Ciasto wyjąć i oderwać papier do pieczenia. Ułożyć na kratce (np. z piekarnika), podłożyć pod spód folię aluminiową i polać całość czekoladą, smarując również boki. Można zbierać z folii rozlaną czekoladę i smarować z powrotem.

Wstawić do lodówki do zastygnięcia czekolady. Później wyjąć ciasto do ocieplenia przed jedzeniem.





Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku