TRYB JASNY/CIEMNY

Szarlotka z nadzieniem migdałowym i kruszonką



Szarlotka z tych bardziej jedwabistych, rozpływających się w ustach, z musem jabłkowym, mieszającym się z masą ze zmielonymi migdałami. Jeśli potrzebujecie odmiany od typowej szarlotki takiej z grubo ciętymi jabłkami, która oczywiście ma swoje prawa szlacheckie wśród ciast, to ta wariacja na pewno wzniesie coś nowego.
A jak to się mówi przy szarlotce? Najlepsza na świeżo i na ciepło!





Ciasto:
120g mąki
20g mąki migdałowej /mielonych migdałów 
60g masła
1 żółtko
30g cukru
duża szczypta soli


Masa migdałowa:
85g mielonych migdałów
1 duże jajko
70g cukru pudru
40g miękkiego masła
40g jogurtu kokosowego lub zwykłego
35g mąki

Jabłka:
600g jabłek po obraniu i pokrojeniu w kostkę
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki brązowego cukru
1 płaska łyżeczka cynamonu

Kruszonka:
35g masła zimnego
30g brązowego cukru
50g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
10g mąki migdałowej
szczypta soli

Na formę 24cm, wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem.

Mąki wymieszać z cukrem i solą, dodać pokrojone masło i żółtko, zagnieść na jednolite ciasto malakserem lub ręcznie - posiekać nożem i zagnieść. Rozpłaszczyć ciasto i włożyć do lodówki do schłodzenia na kilkanaście minut. Następnie rozwałkować najlepiej między arkuszami papieru do pieczenia lub w kawałkach i wyłożyć nim foremkę. Włożyć do lodówki do schłodzenia najlepiej na min. godzinę można dłużej lub do zamrażarki na czas przygotowania reszty składników.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego na 175st. C, podpiec 15-20 minut, na złoty kolor.

Kruszonka: mąkę połączyć z cukrem, solą, migdałami i dodać pokrojone masło. Rozetrzeć rękami na kruszonkę, wstawić do lodówki.

Jabłka pokroić na kawałki, udusić na patelni z cukrem, cytryną i cynamonem, aż się rozpadną. Po paru minutach podsmażania odłożyć 3 łyżki jeszcze jędrnych jabłek na bok, na później. Całość można krócej smażyć, jeśli chcecie mieć małe kawałki lub potrzymać chwilę dłużej na mus.

Masa migdałowa:
Miękkie masło utrzeć trzepaczką z cukrem, dodać jajko, jogurt, następnie mąkę migdałową i wymieszać. Wsypać mąkę i gdy całość się połączy, przełożyć masę na przypieczony spód ciasta.

Następnie rozsmarować delikatnie mus jabłkowy, posypać odłożonymi kawałkami jabłek i posypać kruszonką. Piec ok. 35 minut w temp. 180 st. C., aż kruszonka się przypiecze na złoty kolor.









Komentarze

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku