TRYB JASNY/CIEMNY

Ciasto Pierre'a Ezechiela, czyli sernik z obłędnym spodem fasolowym.


O co chodzi i co to w ogóle za historia ? Wszystko w tym przepisie stało się za sprawą mojego dobrego kolegi, o takim właśnie pseudonimie :) W ramach podziękowań miało być ciasto, ale takie, żeby było zdrowe, wysokobiałkowe, aby odżywić ciało i zaspokoić zachcianki umysłu.



Białko? To na pewno będzie sernik, ale co ze spodem? Fasola okazała się idealnym sprzymierzeńcem. Tak wyszło boskie połączenie, które pozytywnie mnie zaskoczyło.
Jaki jest ten fasolowy spód? Po pierwsze, w ogóle nie czuć fasoli, za sprawą zmiksowania jej blenderem na gładką pastę, mocno ubitej piany z białek, kakao i dodatku masła. To wszystko tworzy piankowe ciasto, niczym biszkopt, ale bardziej intensywny, bajeczny... Wszystko jest delikatne, spód nie jest z tych gliniastych, typu brownie, tylko naprawdę ciekawa odmiana. Musicie spróbować !!!

Spód:
1 puszka czerwonej fasoli
5 jajek
4 łyżki kakao
2/3 szklanki cukru (można dać brązowy lub miodu, ale mniej)
100 g miękkiego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody

Sernik:
1 kg twarogu
3 jajka
1 mały jogurt naturalny
40 g masła
2/3 szklanki cukru
1/4 szklanki soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej

do posypania: kakao

Fasolę zmiksować w blenderze na gładką pastę, najlepiej z ostrzem na dnie pojemnika. Białka oddzielić od żółtek. Do fasoli dodać żółtka, kakao, proszek i sodę. Zmiksować na jednolity krem. Masło zmiksować z cukrem i dodać do fasoli. Białka zmiksować na sztywną pianę. Wmieszać szpatułką do masy fasolowej, aż całość się połączy.
Formę o wymiarach ok. 20x25 wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem. Wlać ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 st. C (góra-dół) i podpiec 25 minut. 

Masa serowa:
W misce utrzeć masło z cukrem, następnie dodać resztę składników i zmiksować na gładką masę. Jeśli macie twaróg niemielony, to zmielić jeszcze całość w blenderze, żeby pozbyć się grudek. 
Masę wlać na podpieczony spód i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec 1 godzinę, najpierw grzałka góra-dół, a w połowie przestawić na samą górę, jeśli wierzch zacznie się zbyt przypiekać, to przykryć sernik kawałkiem folii aluminiowej.

Otworzyć piekarnik i wysunąć ciasto, studzić tak kilkanaście minut. Odstawić i poczekać, aż ostygnie, wtedy posypać kakao. Można jak będzie jeszcze trochę ciepły.



inspiracja na spód fasolowy tutaj, z bloga po_żarcie :)

Komentarze

  1. Intrygujące połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak pięknie wygląda, perfekcyjny! A z fasolowym spodem miałam świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Serniki lubie wszystkie. I te udane i nawet te co nie wyszly;-). Ten wyglada bardzo apetycznie. Ciekawi mnie bardzo spod,ktory zrobilas na bazie fasoli. Wiec przepis zapisuje:-).

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem pod wrażeniem! Nigdy bym chyba nie wpadła na to, że można użyć ciasta z fasoli jako spód do sernika! Zdecydowanie muszę wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wooow !!! Bajecznie wygląda, a ciasta fasolowe są pyszne :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku