Kruche ciastka bananowe z daktylami i czekoladkami
"Najpiękniejsi ludzie, których znam, to ci, którzy
znają smak porażki, poznali cierpienie, walkę, stratę, poznali swoją drogę na
wyjście z otchłani. Ci ludzie mają wrażliwość i zrozumienie życia, które
wypełniają ich współczuciem, łagodnością i głęboką, kochającą troską. Piękni
ludzie nie biorą się znikąd."
~ Elisabeth Kübler-Ross
Refleksyjnie, słowa uświadamiające i złożone nie przez byle kogo. To szwajcarskiego pochodzenia lekarka, wydała kilka książek o tematyce umierania i rozmowach o śmierci, które nie są łatwe dla nikogo.
Ciastka zawsze służą pomocą, zwłaszcza te lekko kruche, ze słodkim zapachem banana i karmelową naturalnością daktyli. Dobre do torby na uczelnię i poczęstowanie parę strapionych dniem dusz. albo życiem
Możesz zjeść ciastko? Jest dobrze, żyjesz !
Składniki (ok. 24 sztuki)
50g masła
60g oleju kokosowego (można zamienić na masło)
1 jajko
1 banan
1/2 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki mąki orkiszowej
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1/4 szklanki mąki kokosowej (może być inna)
1/2 łyżeczki sody
1/3 łyżeczki soli
6 daktyli, bez pestki, pokrojone na kawałki
1/2 szklanki groszków czekoladowych lub pokrojonej gorzkiej czekolady
2 łyżki orzechów ziemnych
2 łyżki migdałów
dodałam jeszcze 3 łyżki groszków Reese's peanut butter
Masło rozpuścić z olejem kokosowym, zmiksować z cukrem i jajkiem. Wkroić do tego banana i ugnieść na papkę widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Dodać resztę składników i zagnieść na miękkie ciasto, będzie się trochę lepić. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, zmoczyć ręce wodą, wtedy łatwiej lepi się ciastka. Odrywać po kawałku masy i formować średnie ciastko, lekko je spłaszczając. Układać na blaszce w odstępach. Piec 10-12 minut w temp 190 st. C, na złoty kolor.
Adrspach - piękne, skalne miasto w Czechach. Polecam na spacer z pięknymi widokami :)
Ciasteczka prezentuja sie smakowicie:-P. Swietny przepis. Super skladniki. Jedno pytanie;-). Czy moge zamienic maslo na olej,jesli tak to na jaki? Dziekuje i pozdrawiam;-).
OdpowiedzUsuńMożna zamienić całe masło w przepisie na olej kokosowy, on najlepiej sprawdza się do pieczenia. Z innym nie próbowałam, więc nie wiem jak się zachowują po upieczeniu. Pozdrawiam :)
UsuńPyszne i bardzo zdrowe- to lubię :)
OdpowiedzUsuńPysznie te ciacha wyglądają :)
OdpowiedzUsuńŚmierć jest nieodłącznym elementem życia, tak samo jak troski i kłopoty... Liczy się, że potrafimy sobie z nimi radzić :)