Fit muffinki, jajeczne z warzywami
Takie pomysły są zbawienne, w potrzebie dobrej, pożywnej przekąski w ciągu dnia lub na imprezę, żeby zjeść coś bardziej odżywczego niż ciastka, czy paluszki.
Robota jest prosta i szybka. Najlepiej jak macie różnokolorowe składniki, wtedy ładnie wyglądają, ale z samym brokułem i fetą też dadzą radę. Może się przydać upieczony wcześniej kawałek indyka lub kurczaka, akurat na wykorzystanie resztek.
Zróbcie raz, a już o nich nie zapomnicie. Ja na razie przerzuciłam się z klasycznych, słodkich muffinek na te białkowe cudeńka ^^
Składniki (10-12 sztuk)
4 jajka
4 łyżki mąki (dałam 3 jaglanej i 1 orkiszowej)
1/3 łyżeczki sody
1/3 łyżeczki soli i pieprzu
Dodatki:
ugotowane brokuły
czerwona papryka, pokrojona w kostkę
feta
pieczony indyk, może być też usmażony w kostkę kurczak
Wskazówka o mące: możecie użyć samej orkiszowej, pszennej lub innej jasnej.
Zmiksować składniki ciasta, można użyć trzepaczki, ale masa powinna mieć rzadką, jednolitą konsystencję.
Na spody foremki do muffinek powkładać kawałki dodatków, do górnego poziomu. Jeśli macie formę z blachy, to posmarujcie wcześniej wgłębienia oliwą, a jeśli z silikonu, to nie trzeba.
Zalać masą jajeczną warzywa i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 st. C. Piec 20-25 minut. Trochę urosną i nabiorą złotego koloru.
Nie przepadam za muffinami na wytrawnie, ale myślę, że te by mnie przekonały ;)
OdpowiedzUsuńTo bardziej jak takie małe zapiekanki jajeczne, czy omleciki, ale w formie muffinek :D
UsuńWczoraj zrobilam muffinki;-). Swietny pomysl,a jeszcze lepszy smak:-). Szczerze polecam,bo sa pyszne!!!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały, ja dzisiaj wzięłam na drugie śniadanie na zajęcia :)
Usuń