TRYB JASNY/CIEMNY

Ciasteczka owsiano-migdałowe

-->
Ostatnio moje życie zrobiło się nieco bardziej skomplikowane, przez jedną zmianę, którą do niego wprowadziłam. Zaczęło się niewinnie, kiedy zaczęłam prowadzić tego bloga. Zawsze przywiązywałam wagę do zdrowego odżywiania, ale niezbyt obsesyjnie. Ostatnio zaczynam mieć małego świra na punkcie tego co trafia na mój stół. Przykładowo, jestem w sklepie i mam kupić owsiane ciastka do deseru z truskawkami. Oczywiście znajduję dwie, najbardziej nadające się paczki ciasteczek. Czytam skład i nie zadowala mnie 25% zawartość płatków owsianych i masa dziwnych ulepszaczy.  Stwierdzam, że po co mi to, kiedy mogę sama upiec w 15 min. zdrowe, pełno-owsiane ciastka i co lepsze, dokładnie takie jakich poszukuję. Kończy się na tym, że w koszyku lądują płatki owsiane, mielone migdały i wychodzę ze sklepu z brakiem wewnętrznej frustracji. Tym samym znalazłam przepis na najlepsze jak dla mnie ciastka owsiane.
Więc co z tą komplikacją? Na pewno nie ma żadnej dla mojego zdrowia i samopoczucia ^^
Składniki (na ok. 16 sztuk):
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki roztopionego masła
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/4 szklanki zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • (ew. 1/4 szklanki posiekanych migdałów do posypania)

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. W jednej misce ubić jajko z cukrem i wanilią. Dodać stopione masło i wymieszać. W drugiej misce wymieszać płatki owsiane, zmielone migdały i proszek do pieczenia. Połączyć z mokrymi składnikami. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Formować małe kulki wielkości orzecha, układać na blasze w kilkucentymetrowych odstępach i delikatnie spłaszczać łyżką. Można posypać posiekanymi migdałami.  Piec ok. 10 minut aż się zezłocą. Wystudzić.
  
źródło z Everyday cooking


Komentarze

  1. uwielbiam owsiane, sama robie w domu ale koniecznie z duza iloscia cynamonu ! (:

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie mocno owsiane ciacha. Pysznie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  3. do schrupania. lubię owsiane:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z pewnością są świetne, aż chce się chrupać :)

    OdpowiedzUsuń
  5. a moze byc maka zamiast migdałów ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można zamienić, bo właśnie często tartymi migdałami zamienia się mąkę, to myślę, że i tutaj jest taki zamysł :)

      Usuń
  6. A można uzyc margaryne zamiast masła iwona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, będą trochę inne w smaku, bo margaryna ma ten swój aromat roślinny, możesz dosypać do nich cynamon lub jakąś przyprawę :))

      Usuń
  7. Przepyszne :) Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy ktoś próbował zamienić jajko na np glutek z chia lub siemienia i maslo na olej kokosowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz zamienić masło na olej, z siemieniem też powinno być ok, próbowałabym, myślę że i tak się dobrze zapieką, byle zbytnio nie rozrzedzić masy ;)

      Usuń
    2. Udało się! Są naprawdę pyszne! Idealnie chrupkie <3

      Usuń
    3. Super, sama już bym zamieniła masło na olej kokosowy :D

      Usuń
  9. Ciasteczka pyszne ale wyszlo mi tylko siedem. Chyba zrobilam wieksze niz u Ciebie. Dalam olej kokosowy zamiast masla.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możliwe są właśnie te różnice w rozmiarze :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku