TRYB JASNY/CIEMNY

Koktajl truskawkowo-arbuzowy



Na pewno nie tylko ja w upały, prawie nie odczuwam głodu. Rozgrzany organizm domaga się płynów w każdej formie. Dlatego oprócz hektolitrów wody, jem arbuza i piję takie koktajle, żeby zyskać jeszcze dawkę witamin. Każdy doskonale zna klasyczny koktajl truskawkowy, gdzie po prostu miksujemy truskawki z mlekiem lub maślanką (ja nigdy nie słodzę).
Postanowiłam zrobić wersję bardziej orzeźwiającą, która została mocno schłodzona i świetnie sprawdziła się w walce, z lejącym się z nieba żarem. A jak to dobrze smakuje, kiedy wylegujemy się pod parasolem, w zielonym ogrodzie, mmm …


Składniki (4 porcje)
  • 800g truskawek
  • 500g arbuza, wypestkowanego
  • 1,5 szklanki maślanki lub mleka
  • Świeża mięta – ok. 8 listków

Wszystkie składniki zmiksować blenderem w dzbanku. Przelać do szklanek lub słoiczków i porządnie schłodzić.



Komentarze

  1. Pychoty. Najlepszy na zimno :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Klasyczny truskawkowy koktail jest boski! Wersja z arbuzem też mi się podoba, koniecznie muszę wypróbować w którys z upalnych, letnich dni ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności! idelane na orzeźwienie, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. w takie upały koktajle rządzą! uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku