Sernik dyniowy, kremowy na spodzie oreo
Kremowy sernik dyniowy, który nie jest mdły, tylko cudownie aromatyczny, wyważony, o delikatnym smaku dyni z nutą pomarańczy. Miałam ambicję zrobić jesienny, złocisty, naprawdę smaczny sernik z dynią i oto jest. Polecam, wprawcie się w jesienny klimat 😊
Sernik dyniowy
Spód
200g ciastek oreo
40g roztopionego masła
szczypta soli
Masa:
500g sera mielonego półtłustego
250g mascarpone
100g ricotty
3 duże jajka
130g cukru
320g puree z pieczonej dyni
2 łyżki budyniu waniliowego
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki kurkumy
¼ łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu
1 płaska łyżka drobno startej skórki ze świeżej pomarańczy
Polewa:
150g ricotty
4 łyżki jogurtu naturalnego, gęstego
2 łyżki cukru
1 łyżeczka żelatyny + 2 łyżki gorącej wody
Czekolada:
40g gorzkiej czekolady
2-3 łyżki śmietanki 30% lub mleczka kokosowego
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
Ciasteczka zmiksuj na proszek. Wymieszaj je z solą i roztopionym masłem. Wylep nimi tortownicę o średnicy 23-24 cm wyłożoną papierem do pieczenia (tylko spód). Podpiekaj, aż się stwardnieje, około 8 minut. Wystudź.
Do dużej miski włóż ser, mascarpone, ricottę, puree z dyni, cukier, przyprawy, skórkę z pomarańczy i sól, zmiksuj na jednolitą masę, jeśli bedą jakieś grudki, to dodatkowo blenderem. Zacznij dodawać jajka, jedno po zmiksowaniu drugiego, na koniec dodać proszek budyniowy. Przelej masę do tortownicy. Piecz przez 50 minut,. Sernik może się zarumienić, podnieść i opaść.
Po wyjęciu z piekarnika, jak będzie się studzić, za pomocą noża, oddziel go od tortownicy. Dzięki temu
będzie miał ładne, równe brzegi. Wystudź, a następnie schłodź w lodówce minimum parę
godzin.
Polewa:
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Zmiksować blenderem ricottę, jogurt, cukier i żelatynę. Odstawić na parę minut. Następnie rozsmarować na wierzchu.
Czekoladę rozpuścić w gorącej śmietance/mleczku. Udekorować paskami/cienkimi nitkami za pomocą drewnianego patyczka lub worka cukierniczego z odciętym rożkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz