TRYB JASNY/CIEMNY

Muffiny dyniowe z masłem orzechowym i morelami

 


Zbilansowane śniadaniowe muffiny o miękkim środku i pysznym aromacie, lekko słodkie, bo nie dodaje więcej niż 2 łyżki cukru, tylko w środku są zmiksowane suszone morele, które nadają delikatną słodycz. Często ratują mi poranki lub wrzucam je do torby, gdy nie zdążę zrobić innego posiłku do pracy. Możecie kombinować z dodatkami, tu na wierzchu suszone morele, ale dobrze sprawdzą się kawałki jabłek, orzechy, czy kremowa polewa.



Składniki na 12 sztuk:
2/3 szklanki puree z dyni
1 jajko,
1 szklanka mleka, dowolnego, używam owsiane
2 łyżki masła orzechowego,
2 łyżki cukru lub erytrytolu
2 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
1/2 szklanki oleju rzepakowego,
2 łyżeczki łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2  łyżeczki kurkumy w proszku,
1 płaska łyżeczka cynamonu w proszku,
6 suszonych moreli
Do dekoracji:
2 suszone morele
Brązowy cukier do posypania
opc. posiekane orzechy

Nastaw piekarnik na 180’C. Formę na muffinki wyłożyć papierowymi foremkami.
W dużej misce wymieszać puree z dyni, dodać do niego jajko, mleko, olej i masło orzechowe, posiekane morele. Zmiksować blenderem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, wymieszać do połączenia się składników. Nakładaj masę do foremek na mufinki do pełna. Posyp cukrem, ponakładaj morele/orzechy. Piecz 25-28 minut, patyczek po wetknięciu powinien być suchy, może się na nim lekko obierać ciasto.







Komentarze

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku