TRYB JASNY/CIEMNY

Poke bowl z chrupiącym kurczakiem w panko




Ciekawa propozycja podania znanych składników, ale innej formie. Poke bowl, to hawajskie danie, z elementami kuchni japońskiejw którym składniki są układane obok siebie, bez mieszania. Zwyczajowo są to warzywa, ryż z dodatkiem sosu i surowa ryba, którą zamieniłam na chrupiącego kurczaka, bo możecie mieć własną inwencję i wykorzystać produkty, które macie pod ręką.


Składniki ( 2 porcje)
1 filet z piersi kurczaka
przyprawy: papryka słodka, ostra, sól, pieprz
Panierka:
1/2 szklanki panierki panko
mąka pszenna/orkiszowa
1 jajko

Ryż:
120g suchego ryżu najlepiej do sushi lub inny(lub więcej)
3 łyżki octu ryżowego
2 łyżeczki cukru

Dodatki:
awokado
kiełki fasoli mung
rzodkiewka
ogórek szklarniowy
marchewka
sezam do posypania
op. olej sezamowy

Sos:
5 łyżek sosu sojowego
1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
1 łyżka octu ryżowego


Kurczaka pokroić na plastry, lekko roztłuc, obtoczyć w soli, pieprzu, papryce słodkiej i szczypcie papryki ostrej. Następnie obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i panierce panko, żeby dobrze pokrywała całą powierzchnię. 
Usmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z olejem, ok 3 min z każdej strony na złoty kolor. Odłożyć na ręcznik papierowy. Pokroić kurczaka paski na desce.

Ryż wypłukać pod woda, wsypać do gotującej się wody, gotować według instrukcji, pod przykryciem. Wyłączyć i odstawić przykryte w rondelku na parę minut. Odsączyć ewentualny płyn. Dodać do ryżu ocet i cukier.
Marchewkę obrać i zetrzeć na paski obieraczką do warzyw. Awokado i rzodkiewkę pokroić w plastry. Ogórka pokroić na paski.

W misce ułożyć ryż, warzywa, kurczaka, całość posypać sezamem i 2-3 łyżkami sosu. Podlewać sosem wedle uznania, opc. skropić olejem sezamowym.











Komentarze

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku