Dorsz w sosie z imbirem i kurkumą
Delikatny dorsz, gotowany jedynie parę minut, oblepiony w sosie, nieprzytłumiony wieloma dodatkami, to dla mnie pyszny 'comfort food'.
Dodatkowo warto nadmienić zdrowotne zalety częstszego włączenia ryb w swoim jadłospisie.
Jedną z największych zalet dorsza jest zawartość kwasów omega-3. Wspierają one układ nerwowy – wspomagają pamięć i koncentrację, a także mają dobroczynny wpływ krwionośny. Posiadają właściwości przeciwnadciśnieniowe oraz przeciwzakrzepowe, wpływają na zdrowie kości i stawów, wspomagają układ immunologiczny i zmniejszają ryzyko problemów ze wzrokiem. Jak rozpoznać ich niedobór? Może on objawiać się problemami ze skórą czy włosami, ale też prowadzić do poważnych chorób takich jak depresja.
Warto zadbać o udział tych składników w swojej diecie, przede wszystkim w ramach profilaktyki.
Składniki- 4 porcje
500g filetu z dorsza
3 ząbki czosnku
5cm świeżego imbiru
oliwa 2 łyżki
300g pomidorowej passaty
400ml mleczka kokosowego
1 płaska łyżeczka kurkumy
1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
spora szczypta ostrej papryki mielonej
sól, pieprz
opc. 1 łyżka sosu rybnego, łyżeczka soku z cytryny/limonki
Rybę pokroić wzdłuż filetu na 3 cm kawałki/paski. Posypać solą i pieprzem.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę, czosnek i imbir obrać, posiekać w cienkie plasterki. Podsmażyć chwilę na oliwie. Wsypać przyprawy: kurkumę, kmin, paprykę, podgrzać, a następnie wlać pomidory i mleczko kokosowe. Doprawić sos solą i pieprzem. Zagotować, a później poukładać w sosie kawałki ryby. Przykryć pokrywką i gotować 2 minuty, następnie można poprzewracać rybę i gotować jeszcze 2 minuty. Wyłączyć palnik i gotowe. Można skropić sokiem z cytryny lub limonki i dodać sos rybny.
Podawać z ryżem basmati, świeżą kolendrą i orzechami nerkowca.
Wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuń