Pho Ga, lekki, wietnamski bulion z kurczakiem i makaronem
Kto szuka pomysłów na zupę, która tak nasyci jak niejedno obiadowe danie, ten dobrze trafił. Pho Ga, to klasyczna zupa kuchni wietnamskiej, a konkretnie bulion drobiowy, gotowany z przyprawami, podawany z dodatkiem gotowanego osobno mięsa z piersi kurczaka, które dzięki temu się nie rozpada i zachowuje smak.
Na tą zupę trafiłam w jednej z orientalnych knajp i była strzałem w dziesiątkę moich smaków. Lekki, kolendrowo, anyżowy bulion, świetnie wpływa na samopoczucie, nie zostawiając uczucia ciężkości po jedzeniu. Koniecznie z dodatkiem zamarynowanego trochę wcześniej czosnku w occie, który wzbogaci całość o wyrazisty smak.
Składniki :
2 udka z kurczaka
1,5l wody zimnej
1 laska cynamonu
3 gwiazdki anyżu
8 ziarenek kolendry
opc. 1/4 łyżeczki nasion kopru włoskiego
1 mała cebula
5 cm korzenia świeżego imbiru
1/2 świeżego kopru włoskiego
Sól
2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka sosu sojowego
Dodatkowo:
1 średni filet z piersi kurczaka
świeża kolendra
makaron ryżowy wstążki
Marynowany Czosnek:
2 ząbki czosnku
1/3 świeżej papryczki chili lub opc. szczypta płatków chili
1/4 szklanki octu ryżowego
3 łyżki wody
1/2 łyżeczki cukru
szczypta soli
Czosnek i papryczkę posiekać w jak najcieńsze plasterki. Wrzucić do miseczki/pojemnika dodać resztę składników i odstawić najlepiej na parę godzin przed jedzeniem.
Bulion:
Udka z kurczaka umyć, włożyć do średniego garnka i zalać zimna wodą. Powoli zagotować, jeśli pojawią się jakieś pojedyncze szumowiny to zdjąć je łyżką. Następnie dodać cynamon, anyż, kolendrę, nasiona kopru, obraną cebulę w całości i obrany kawałek imbiru. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 1h 20 min Następnie koper włoski posiekać w cienkie plastry i dodać do zupy. Gotować 30 minut. Po tym czasie wyjąć udka z zupy, włożyć do niej filet z kurczaka i gotować 20 minut. Następnie wyjąć filet z zupy i dać mu ostygnąć. Odcedzić z zupy Korę cynamonu i anyż. Dodać sos rybny i sojowy.
Filet z kurczaka pokroić na cienkie plastry.
Ugotować makaron ryżowy, nałożyć do misek, nalać bulion, ułożyć parę plastrów fileta z kurczaka i świeżą kolendrę. Podawać z małą porcją marynowanego czosnku z chili. W trakcie jedzenia nabieramy odrobinę na łyżkę i jemy z zupą.
Aż dziwne, że nigdy nie jadłam zupy pho.
OdpowiedzUsuń