Sałatka z pieczoną dynią, awokado i fetą
Sałatka z tych świetnie pasujących w sezonie jesienno-zimowym. Do świeżych warzyw wspaniale pasują upieczone, mięsiste kawałki dyni obtoczonej w oliwie i harissie - ostrej przyprawie z dodatkiem chili, ale można zamienić ją również na płatki ostrej papryki, ale to istotny składnik tej sałatki, zapewniam!
Do tego rozkruszona feta, która lekko mięknie pod ciepłą dynią, kremowe awokado, chrupiące orzechy i aksamitny sos miodowo-musztardowy. Można jeść przez tydzień i mi się nie nudzi.
1 dynia piżmowa
oliwa
Dynię ze skórką pokroić na średnie kawałki, nie muszą być małe, skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 st.C. Piec do miękkości ok.40 minut. Wystudzić obrać ze skórki. Do sałatki pokroić dynię w małe kawałki.
Sałatka -składniki na duży talerz:
3 garści mixu młodych listków m.in. szpinak, rukola, roszponka, botwinka
2/3 szklanki pokrojonej upieczonej dyni
1/2 łyżeczki harissy w proszku
1/2 awokado hass
40-50g fety
2 łyżki orzechów włoskich, podprażonych
Sos:
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
Rozgrzać patelnię, skropić oliwą i wrzucić pokrojoną, pieczoną dynię. Posypać harissą, solą i podsmażyć 2 minuty do nabrania aromatu. Odstawić.
Na dużym talerzu rozłożyć liście, kawałki awokado, pokruszyć fetę, rozłożyć podsmażoną dynię, orzechy. Przed podaniem polać sosem.
Sos:
Rozmieszać miód z musztardą, sokiem z cytryny i solą, na krem. Powoli wlewać oliwę cały czas mieszając do połączenia składników. Można też wszystko włożyć do słoiczka i potrząsać do połączenia.
Taką sałatkę z miłą chęcią zjadłabym.
OdpowiedzUsuń