TRYB JASNY/CIEMNY

Piernik z polewą czekoladową, wilgotny i bogaty w smaku

 


Piernik, który można jeść całą zimę, no bo przecież w tym okresie, tylko tak dobrze smakuje. Stworzyłam przepis, który w końcu mnie zadowala. Ciasto jest wilgotne, ale i puszyście wyrośnięte. Mocno przyprawione, a gęstości i wyrazistości smaku nadaje mu dodanie mąki owsianej. Lubię dodawać ją do tego typu ciast, ogólnie wszelkich ucieranych,  za to wzbogacanie struktury, która robi się niebanalna i taka, że można powiedzieć - o to chodziło.




Składniki:

3 jajka
50g cukru 
80g miodu - 2 pełne łyżki
3 łyżki powideł śliwkowych 
140ml oliwy lub oleju rzepakowego
150g jogurtu krowiego lub roślinnego 
120g mąki owsianej 
130g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej 
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu 
1,5 łyżki przyprawy korzennej 
1/2 łyżeczki soli
1 kopiasta łyżka kakao 

Polewa:
80g gorzkiej czekolady
1/4 szklanki mleka dowolnego

Jajka zmiksować z cukrem lub energicznie rozmieszać trzepaczką, na lekko puszystą masę. dodać miód, powidła i oliwę oraz jogurt dokładnie zmiksować, nie za długo.
Połączyć suche składniki, dodać je do masy i połączyć na jednolitą konsystencję.

Podłużną foremkę o wym. ok. 11x30 wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę i wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 st. C. Piec ok. 50 min. do suchego patyczka. Wyjąć z formy i odstawić do wystudzenia.

W rondelku podgrzać mleko, aż będzie gorące, dodać połamaną czekoladę, odstawić i wymieszać czekoladę do rozpuszczenia, masa powinna wolno spływać z łyżki, jeśli jest za gęsta to dolać troszkę mleka. 
Polać wierzch piernika, można ułożyć orzechy włoskie i oprószyć częściowo kakao.









Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku