TRYB JASNY/CIEMNY

Sernik baskijski - najbardziej kremowy sernik



Ten słynny hiszpański sernik wybija się na tle swojego gatunku. Po pierwszym kęsie wiesz, że to coś niebanalnego w smaku, ale klasycznego. Może jak lody waniliowe w formie aksamitnego kremu. Pieczony w wysokiej temperaturze i w krótkim czasie, jak na sernik, daje nam efekt aromatycznie przypieczonego wierzchu i delikatnie ściętej masy, lekko luźnej w środku, co tworzy wspaniały kontrast i przepyszny smak.
To na pewno mój ulubiony sernik na ten moment. 





Spód:
150g dowolnych kruchych ciastek
4 łyżki rozpuszczonego masła 
szczypta soli

Ciastka zmiksować na drobno, wymieszać z solą i masłem. 
Blaszki posmarować olejem lub masłem, wyłożyć papierem do pieczenia, można urwać też dwa kawałki, żeby wystawał poza brzegi formy masa się nie przelała miedzy papier, a blaszkę. 
Wsypać ciasteczka i unieść dokładnie dłonią. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200st. i podpiec spód 7 minut. 
Wyjąć blaszkę i przestawić temp.na 230st C. 

Masa serowa 
700g serka śmietankowego kremowego typu philadelfia/twój smak
200g cukru
400ml śmietanki 30%
6 jajek
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka mąki
Pasta z 1 laski wanilii

Serek zmiksować z cukrem, wanilią i połową śmietanki, następnie miksując wlewać po kolei po jednym jajku. Na koniec zmiksować krótko z solą, sokiem z cytryny, resztą śmietanki. Posypać mąką i wymieszać. Wlać delikatnie masę na spód, wstawić do piekarnika i piec 27-30 minut, aż wierzch sernika się skarmelizuje na kolor brunatno-czarny, a przy potrząsaniu blaszką środek masy będzie falował, a brzegi już nie bardzo. 

Uwagi:
Można otwierać piekarnik i sprawdzać najwcześniej po 23 min pieczenia, bo czas zależy też od piekarnika. Jeśli po 25 min pieczenia wierzch jeszcze nie będzie miał brunatnej powierzchni z czarnymi plamami, to podkręcić temp, do 240st i dopiec te 5 minut.






Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku