TRYB JASNY/CIEMNY

Kaszotto gryczane z botwinką i nerkowcami



Jeśli przejadła już Wam się zupa botwinkowa, to świetnie jest wykorzystać to warzywo w inny sposób. Nie jestem specjalną zwolenniczką zup, rzadko u mnie goszczą, ale za to wszelkie mieszanki warzyw z kaszą czy makaronem to jak najbardziej.

To kaszotto jest bardzo sezonowe, ale można zastąpić botwinkę poza sezonem tartymi buraczkami lub posiekanymi w cienkie plastry. Jest lekko słodkie przez małe buraczki z botwinki, ale za to podkręcone dla wyrazistego charakteru przyprawami i dodatkami jak wędzona papryka, kmin rzymski, jeśli dostaniecie to również z moją ulubioną harissą. Na wierzch możecie już poszaleć według gustu. Ja uwielbiam to kaszotto z dodatkiem nerkowców, parmezanu, skropione oliwą. Można podać jako dodatek do pieczonej białej ryby lub wołowiny - zrazy lub pieczeń, ale ja lubię samo, jako lżejszy, ale sycący posiłek.




Składniki (3-4 porcje):
pęczek botwinki, średni
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
500ml bulionu lub pół na pół z wodą
100g kaszy gryczanej białej 
oliwa z oliwek
2 łyżki mleczka kokosowego lub śmietanki 30%
1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
1/3 łyżeczki wędzonej papryki
spora szczypta słodkiej papryki
sól pieprz do smaku
1 łyżeczka masła

Do podania:
orzechy nerkowca
parmezan
oliwa z oliwek

Botwinkę dokładnie umyć. Buraczki obrać, przekroić wzdłuż na pół i posiekać w cienkie plastry. Łodygi z liśćmi posiekać w miarę drobno.

Cebulę pokroić w kostkę, i podsmażyć na dużej patelni na łyżce oliwy ze szczyptą soli, aż będzie szklista. Dodać posiekany czosnek i chwilę podsmażać. Następnie dodać pokrojone buraczki, a łodygi z liśćmi odłożyć na później. Dolać połowę bulionu, przykryć patelnię i gotować 15-20 minut, aż buraczki zmiękną. Następnie dodać kaszę gryczaną, resztę bulionu lub wodę i 1/4 łyżeczki soli. Gotować 10 minut pod przykryciem na niedużej mocy. Następnie dodać przyprawy: paprykę wędzoną, słodką i kmin rzymski oraz świeżo mielony pieprz do smaku, ja daję sporo. Wlać mleczko lub śmietankę, dodać liście botwinki z łodygami i gotować już bez przykrycia 3-4 minuty, żeby całość zgęstniała.

Można na koniec wmieszać 2 łyżki świeżo tartego parmezanu.

Propozycja podania: z orzechami nerkowca, tartym parmezanem lub płatkami, oliwa z oliwek




Komentarze

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku