TRYB JASNY/CIEMNY

Tarta z karmelizowanymi morelami i lekkim waniliowym kremem



Pyszna krucha tarta z rozpływającymi się morelami podlanymi amaretto. Ociekająca niebanalna słodycz z lekką kwasowością i piankowym kremem na bazie jogurtu. Taką tartą możecie przypieczętować letnie spotkanie z bliskimi, z kieliszkiem prosecco lub późną filiżanką dobrej kawy i odprężenie gotowe :) 




Spód:
240g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej typ 630
3 łyżki cukru
1 żółtko
120g masła schłodzonego, pokrojonego w kostkę
2 łyżki zimnej wody
spora szczypta soli

Krem:
250g jogurtu typu skyr waniliowego - użyłam roślinnego z alpro (można zwykły krowi skyr)
1 białko
2 łyżki cukru lub erytrytolu
opc. 1 łyżka kremu z białej czekolady (tu:chocoela white z targroch)

Wierzch:
ok. 7-8 dużych moreli
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka masła
3 łyżki amaretto
szczypta cynamonu
płatki migdałowe


Ciasto:
Jeśli używacie robota kuchennego, to najlepiej włożyć składniki do malaksera i zmiksować do wytworzenia grudek. Przełożyć do miski i zagnieść krótko do połączenia składników.
Bez robota: wyłożyć składniki razem na dużą deskę/stolnicę i posiekać dużym nożem na kruszonkę, nastepnie zagnieść ciasto do połącznia na gładkie ciasto. Chodzi o to, żeby nie zagrzać zbyt ciasta. 
Ciasto owinąć folią i włożyć do lodówki na 10-15 min. Następnie formę o średnicy 24 cm wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować w kawałkach na podsypanym mąką blacie na grubość ok. 0,5cm i wylepić nim foremkę. Następnie włożyć do lodówki na min. 1 godzinę, można dłużej.

Morele:
Przekroić na połówki, jeśli morele są duże, można ściąć jeszcze na mniejsze części, ale nie za cienkie, bo się rozpadną. Na dużej patelni rozgrzać masło, dodać cukier i chwilę podsmażyć. Następnie dodać cynamon, amaretto i powkładać morele. Smażyć na średniej mocy ok. 3-4 minuty, następnie przewrócić morele na drugą stronę i ponownie podsmażyć, powinny lekko zmięknąć ale się nie rozpadać.

Krem:
Wymieszać wszystkie składniki trzepaczką.

Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić schłodzone do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. piec 18-20 minut, aż się lekko zezłoci. Następnie rozsmarować na nim krem, poukładać morele, polać wytworzonym syropem i piec 30 minut w temp 190 st. C.
Wyjąć i ostudzić przed podaniem minium 30 minut, żeby krem się zwarł.
Posypać podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.







Komentarze

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku