TRYB JASNY/CIEMNY

Jogurtowy tort mango z polewą z białej czekolady oraz opcja bez nabiału



Pyszny, lekki deser, świetnie wkomponował się w świętowanie wśród ogrodowej zieleni. Równie dobrze będzie się prezentował na domowym stole dla gromadki dzieci, przez swój słoneczny kolor, ale też dla wielbicieli wilgotnych słodkości.



Deser ten można przerobić na bez-nabiałowy, czyli jogurty zastępujemy sojowymi lub kokosowymi,  śmietankę w polewie na mleczko kokosowe, a czekoladę można kupić wegańską lub jeśli małe ilości nie szkodzą to zostawić zwykłą i może być w sam raz dla alergików lub osób unikających nabiału.

Blat migdałowy:
2 jajka
60g mąki orkiszowej
50g zmielonych na mąkę migdałów
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka wody
80g cukru

Do nasączenia:
1/4 szklanki wody
2 łyżki soku z cytryny lub limonki

Frużelina z mango;
2 dojrzałe mango
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny

Masa jogurtowa mango:
700g mango mrożonego
100g jogurtu typu skyr
150g jogurtu greckiego
5 łyżek cukru lub erytrytolu
30g żelatyny uniwersalnej lub 70g żelatyny deserowej
1/3 szklanki gorącej wody

Polewa:
160g białej czekolady
60ml śmietanki 30%
2 łyżki jogurtu skyr
1 płaska łyżeczka żelatyny uniwersalnej
2-3 łyżki gorącej wody
Dodatkowo:
parę borówek do dekoracji 

Blat migdałowy:
Do misy wbić dwa jajka, dodać cukier i łyżkę wody. Ubijać na wysokich obrotach parę minut, do momentu aż masa stanie się puszysta, jasna i będą robić się gęste strużki po uniesieniu łyżek miksera. 
Dodać mąkę orkiszową, mielone migdały, proszek do pieczenia. Wymieszać delikatnie szpatułką na jednolitą masę. 
Tortownicę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, zacisnąć obręcz i posmarować boki olejem. Wlać ciasto do formy, wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 st. C i piec 15-17 minut, na złoty kolor. Wyjąć, otworzyć obręcz i odstawić ciasto do wystygnięcia. Ciasto pozostawić na spodzie tortownicy.

Frużelina mango:
Mango obrać i pokroić na małe kawałki. Włożyć do średniego garnka, dodać parę łyżek wody i zagotować. Do szklanki wlać trochę wody, rozpuścić mąkę i cukier, dodać do garnka. Mieszać do momentu zgęstnienia. Odstawić do wystygnięcia.

Masa jogurtowa:
Zamrożone mango zalać w misce wrzątkiem i odstawić na chwilę, żeby się rozmroziło. Odlać wodę. Odłożyć na talerz parę kostek mango, zostawiam około 8 i kroję na mniejsze kawałki. 
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody (nie wrzącej), dokładnie wymieszać i odstawić do ostudzenia.
Do mango w misce dodać jogurty, cukier i zmiksować blenderem na jednolitą masę. Do wystudzonej żelatyny dodać parę łyżek masy, żeby nie ścięła się w całości. Następnie dodać do reszty masy w misce i zmiksować jeszcze ok. 30s, do napowietrzenia masy.

Upieczony spód umieścić z powrotem w obręczy tortownicy. Nasączyć wodą z cytryną. Wewnętrzną stronę rantu wyłożyć folią rantową lub papierem do pieczenia przyciętym w pasy, tak żeby wystawał lekko ponad brzegi formy.
Odłożyć 4 łyżki frużeliny mango do dekoracji. Pozostałą część rozłożyć na biszkopcie, zostawiając około 1 cm pusty margines od brzegów biszkoptu. Tworzy się nam mniejsze koło niż średnica ciasta. Schłodzić w lodówce.

Następnie wlać masę jogurtową z mango i powciskać w nią równomiernie pozostawione kawałki mango. Schłodzić przez min, 6h w lodówce, najlepiej całą noc. 

Polewa:
W rondelku podgrzać śmietankę do wrzenia. Odstawić i od razu dodać połamaną czekoladę. Wymieszać na jednolitą masę, dodać jogurt.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, dodać do niej łyżkę czekoladowej masy, mieszać do ostudzenia. Następnie wlać do czekolady i wymieszać do połączenia. Wstawić do lodówki na ok. 10 minut, żeby masa lekko zgęstniała, ale nie stężała. 

Wyjąć tort zdjąć obręcz, lekko przejechać nożem górne brzegi przy folii lub papierze, żeby lepiej odeszła i zdjąć folię z ciasta.
Gęstą polewę rozsmarować na górze i bokach tortu. na niej rozsmarować kleksy pozostawionej frużeliny i udekorować borówkami. Parę z nich układam przy smarowaniu polewą, żeby były nią obtoczone, a parę układam na wierzchu. Schłodzić jeszcze najlepiej min. 2h lub dłużej.





Komentarze

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku