TRYB JASNY/CIEMNY

Duszona pierś z kaczki z jabłkami i żurawiną

Z mięsem nie lubię wydziwiać, najlepsze dla mnie jest klasycznie pieczone, duszone, z kilkoma dodatkami. Raz zdarzyło mi się zjeść w restauracji sałatkę z piersią kaczki,…

Szarlotka bezglutenowa i wspaniały efekt

Sporadycznie używam mąki pszennej w swojej kuchni, a te ogólnie z glutenem, w miarę potrzeb. Nie mam nietolerancji na gluten, ale zrobiłam ostatnio eksperyment, nie jadł…

Praca zespołowa, ważna rzecz

Teraz widzę jak na wielu polach wychodzi umiejętność pracy w zespole. Cieszy mnie, że mogłam się nauczyć, jak powinno zachowywać się w zespole, wyciągać z każdego to co …

Sernik wiedeński, delikatny i bez ciasta

Każdy ma coś w kuchni, co lubi robić najbardziej. Dla niektórych jest to mięso, inni lubią tylko smażyć naleśniki, robić zupy, a może tylko kanapki. Ja jednak najbardzie…

Pomidorowe risotto z czerwoną soczewicą i mleczkiem kokosowym

Znowu sny są dla mnie niezrozumiałe, czy nie zastanawialiście się czasem, że któreś z nich mogą być pewną wskazówką lub przestrogą ? Tak mi się czasem wydaje, że jest to…

Quiche ze szpinakiem, dynią i sosem greckim

'Zaproś mnie na gotowanie, to zrobimy tartę lub quiche.' Słowo stało się ciałem i wyszedł niezwykle pokręcony, a przy tym tak świetnie skomponowany quiche, jak t…

Kasza jaglana z czerwoną fasolą i sosem dyniowo-orzechowym

Bardzo inspirująca okazała się dla mnie wizyta w wege barze 'Złoty Osioł' w Katowicach i korzystam z okazji, żeby pogratulować kucharzom pomysłów i cudownych sma…

Szarlotka kajmakowa

Gdybym miała wybierać wśród typów najlepszych ciast, to na pewno szarlotka byłaby w pierwszej trójce. Są takie ciasta, które z trudem przełykam i sama nigdy nie robię, t…

Hummus, łatwo i pysznie

Hummus to bardzo dobra, zdrowa opcja dla białka, w roślinnej postaci. Można smarować nim chleb, podawać z pieczonymi warzywami, a najchętniej jem sam łyżką. Ma kremową k…

Czekoladowa tarta frangipane z gruszkami

Już niedługo powrót do rzeczywistości z napiętym grafikiem, z długim siedzeniem w jednym miejscu i wytężaniem oczu do granic możliwości. Wertowaniu stosów książek, ale i…

Wrześniowe must make - Obłędne ciasto śliwkowe

Pisałam Wam już, że to ciasto piekę co roku i to nie raz ? Chyba tak, więc się z nim przypominam i zachęcam Was do poczucia we własnym domu wspaniałego aromatu przypraw,…

Paella z krewetkami i chorizo

Do zrobienia tej potrawki skłoniła mnie wreszcie przywieziona z Hiszpanii, ostra kiełbaska chorizo, o dość lekko paprykowym smaku. Gorące klimaty dalej za mną chodzą i n…

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku