Z mięsem nie lubię wydziwiać, najlepsze dla mnie jest klasycznie pieczone, duszone, z kilkoma dodatkami. Raz zdarzyło mi się zjeść w restauracji sałatkę z piersią kaczki,…
Sporadycznie używam mąki pszennej w swojej kuchni, a te ogólnie z glutenem, w miarę potrzeb. Nie mam nietolerancji na gluten, ale zrobiłam ostatnio eksperyment, nie jadł…
Teraz widzę jak na wielu polach wychodzi umiejętność pracy w zespole. Cieszy mnie, że mogłam się nauczyć, jak powinno zachowywać się w zespole, wyciągać z każdego to co …
Każdy ma coś w kuchni, co lubi robić najbardziej. Dla niektórych jest to mięso, inni lubią tylko smażyć naleśniki, robić zupy, a może tylko kanapki. Ja jednak najbardzie…
Znowu sny są dla mnie niezrozumiałe, czy nie zastanawialiście się czasem, że któreś z nich mogą być pewną wskazówką lub przestrogą ? Tak mi się czasem wydaje, że jest to…
'Zaproś mnie na gotowanie, to zrobimy tartę lub quiche.' Słowo stało się ciałem i wyszedł niezwykle pokręcony, a przy tym tak świetnie skomponowany quiche, jak t…
Bardzo inspirująca okazała się dla mnie wizyta w wege barze 'Złoty Osioł' w Katowicach i korzystam z okazji, żeby pogratulować kucharzom pomysłów i cudownych sma…
Gdybym miała wybierać wśród typów najlepszych ciast, to na pewno szarlotka byłaby w pierwszej trójce. Są takie ciasta, które z trudem przełykam i sama nigdy nie robię, t…
Hummus to bardzo dobra, zdrowa opcja dla białka, w roślinnej postaci. Można smarować nim chleb, podawać z pieczonymi warzywami, a najchętniej jem sam łyżką. Ma kremową k…
Już niedługo powrót do rzeczywistości z napiętym grafikiem, z długim siedzeniem w jednym miejscu i wytężaniem oczu do granic możliwości. Wertowaniu stosów książek, ale i…
Pisałam Wam już, że to ciasto piekę co roku i to nie raz ? Chyba tak, więc się z nim przypominam i zachęcam Was do poczucia we własnym domu wspaniałego aromatu przypraw,…
Do zrobienia tej potrawki skłoniła mnie wreszcie przywieziona z Hiszpanii, ostra kiełbaska chorizo, o dość lekko paprykowym smaku. Gorące klimaty dalej za mną chodzą i n…