TRYB JASNY/CIEMNY

Pulled pork, szarpana wieprzowina wolno pieczona




To cudownie prosty przepis na pyszną szarpaną wieprzowinę. Jednak niedogodnością może być dla niektórych czas oczekiwania na efekt końcowy, bo mimo, że w zasadzie wszystko opiera się na czynnościach wymieszaj i upiecz, to właśnie czas pieczenia i moczenia mięsa składa się na klucz dobrego smaku. 
Najpierw mięso moczone jest minimum kilka godzin w solance, a później długo pieczone (ok. 9 godzin) w niskiej temp. 100 st. C. Więc albo możecie zaplanować sobie ten czas w domu w ciągu dnia lub jak niektórzy wstawić mięso do pieczenia na noc. 
Warto zrobić, a część można zamrozić w porcjach razem z przekrojonymi bułeczkami i mieć później dobrej jakości jedzenie na szybko.




Składniki - można podwoić porcję i później zamrozić część mięsa w pojemnikach.

ok. 1 kg łopatki wieprzowej dobrej jakości

mieszanka przypraw:
2 łyżeczki mielonego kuminu lub utłuczonego w moździerzu
2
ząbki czosnku, rozdrobnione

1 łyżka pieprzu świeżo mielonego lub cayenne
½ łyżeczki chilli
1 łyżeczka soli
1 łyżka słodkiej węgierskiej pasty paprykowej lub pasty gochujang
50g brązowego cukru

Wymieszaj suche składniki z czosnkiem i pastą paprykową.

S
olanka:
1 litry wody
60g soli morskiej
50
g brązowego cukru
2 liście laurowe
1 łyżka przygotowanej wcześniej mieszanki przypraw


Dodatkowo:
1 mała cebula
¼ szklanki octu winnego lub jabłkowego


Rozpuścić sól i cukier w wodzie, dodać liście laurowe i 1 łyżkę mieszanki przypraw. Umyte mięso przełożyć do miski lub pojemnika i zalać solanką, żeby przykryła mięso. Odstawić do marynowania na co najmniej 8 godzin lub dłużej. Następnie wyjąć mięso z marynaty, osuszyć np. ręcznikiem papierowym i natrzeć dokładnie pozostałą mieszanką przypraw.

Do garnka żeliwnego lub blaszki włożyć posiekaną z grubsza cebulę, wlać ocet i ułożyć przygotowane mięso. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 100°C i piec pod przykryciem (najlepiej pod pokrywką) 7 godzin, można w dzień lub przez noc. 

Po tym czasie zwiększ temperaturę do 120°C i piec jeszcze ok. 2 godzin, z czego ostatnią godzinę bez przykrycia, by mięso nieco się zrumieniło. W czasie pieczenia bez pokrywki obrócić mięso górą do dołu.

Po upieczeniu odstawić mięso na ok. 10 minut, następnie rozdzielić całość dwoma widelcami na włókna.

Gotowe szarpane mięso (pulled pork) nakładać na bułki z dodatkami.

Tu propozycja podania: 

maślana bułka - przepis tutaj, na końcu strony
porcja mięsa
podsmażana na oliwie cukinia i papryka 
pokrojony w plasterki cheddar lub parmezan, 
ogórki kiszone
roztarte na pastę suszone pomidory, można zmiksować również w malakserze lub nałożyć po prostu pokrojone paski, smaruję nimi górną bułkę
podprażone orzechy włoskie lub pekan


# przepis na mięso zaczerpnęłam ze strony chillibite i trochę zmodyfikowałam :)







Komentarze

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku