TRYB JASNY/CIEMNY

Fit Napoleonka



Z potrzeby słodkości na co dzień wykombinowałam deser, który równie dobrze może być jednym z Waszych posiłków. Mamy proste wykonanie, co również się liczy oraz deser z dobrym składem. Można zrobić w jednym naczyniu lub mniejsze porcje w dwóch oddzielnych.


  • Mleko - można użyć dowolnego, również każde roślinne się nada. Ja najczęściej robię połączenie 400ml mleka sojowego i 200ml mleka owsianego. 
  • Żelatyna - można pominąć, deser będzie mniej trzymał formę, czyli może się po pokrojeniu lekko rozchodzić na boki, a z żelatyną ładnie się trzyma i taka konsystencja polepsza jak dla mnie kremowy smak.
Zwykle ciasto wystarcza na ok. 4 średnie porcje.

Składniki:
ok. 10-12 herbatników maślanych typu Bonitki (tu pełnoziarniste)
600ml mleka, dowolnego
2 łyżki erytrytolu lub cukru
2 budynie waniliowe (2x 40g)
1 łyżeczka masła lub oleju kokosowego
2 łyżki jogurtu greckiego (lub roślinnego)
1 łyżeczka żelatyny
3 łyżki wody gorącej

Na wierzch:
owoce dowolne
cukier puder

Foremka o wym.16x16cm, może być inna lub 2 mniejsze. 

Do rondelka wlać 450ml mleka i doprowadzić do wrzenia. Pozostałe mleko wymieszać z budyniem i erytrytolem. Powoli wlać mieszankę do gotującego się mleka i zagotować chwilę do zgęstnienia. Odstawić i dodać olej lub masło. 
Żelatynę rozpuścić w zagotowanej, gorącej wodzie (3 łyżki). Następnie wlać do masy budyniowej, dokładnie wymieszać. Jogurt przełożyć do kubka, dodać 2 łyżki masy budyniowej, żeby go zahartować i następnie wmieszać do całej masy. 

Na spód foremki rozłożyć herbatniki, część połamać, żeby wpasować. Wlać masę budyniową i przykryć warstwą herbatników. Odstawić do ostygnięcia, następnie przykryć, przełożyć do lodówki na parę godzin do stężenia, a najlepiej na całą noc.







Komentarze

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku