TRYB JASNY/CIEMNY

Szybka zapiekanka ziemniaczana



Prosta i szybka wersja na otulające dobrocią, zapiekane ziemniaki. Pasują do wielu potraw, a są tak dobre, że zapomina się o innych rzeczach na talerzu.

W tym przepisie użyłam idealnie nadającej się do tego patelni z odpinanym uchwytem, na której można zapiekać jedzenie w piekarniku, a jej tytanowa powłoka równomiernie przypieka składniki i chroni przed przywieraniem. Mój model, to głęboka patelnia z powłoką z dodatkiem kryształów diamentu. Po paru miesiącach użytkowania szczerze twierdzę, że uwielbiam ją do wszystkiego! Gotowanie na niej, jest znacznie przyjemniejsze i satysfakcjonujące niż na innych patelniach. 
Można jednak posłużyć się też brytfanną do zapiekania, ogólnie chodzi o naczynie, które nadaje się zarówno na kuchenkę i do piekarnika.
Patelnia ze zdjęć pochodzi ze strony https://www.patelnie-tytanowe.pl/




Składniki: 3-4 porcje
600g ziemniaków obranych
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
100g śmietany 12%
sól, pieprz
2 liście laurowe
1/3 łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżka oliwy
1/2 szklanki świeżo tartego parmezanu lub innego sera twardego dojrzewającego
100ml wrzątku

Ziemniaki i cebulę pokroić na bardzo cienkie plasterki lub użyć malaksera/robota do krojenia w plastry. Włożyć do miski, dodać przeciśnięty czosnek, sól - ok. 1/2 łyżeczki, sporo świeżo mielonego pieprzu, liście laurowe, tymianek, oliwę i wymieszać. Następnie dodać śmietanę, połowę parmezanu i ponownie wymieszać. Przełożyć ziemniaki do przygotowanej patelni lub brytfanny, zalać wrzątkiem, postawić na kuchence, przykryć i zagotować całość. Gotować na średnim ogniu 12 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik na 220 st. C, góra-dół.
Następnie zdjąć pokrywkę, posypać resztą sera i przełożyć do piekarnika na górną półkę. Piec 15 minut do zrumienienia.





Artykuł sponsorowany

Komentarze

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku