TRYB JASNY/CIEMNY

Pieczone udka kaczki w pomarańczach



Kaczka ma pyszne mięso o intensywnym smaku, jednak jest jedzona dużo rzadziej niż bardziej neutralny kurczak lub indyk. Jeśli odpowiednio dobierzemy składniki i przyprawy, z kaczki można wydobyć naprawdę rewelacyjny aromat i wprawić w zachwyt domowników lub gości. 


Ten typ drobiu kojarzy mi się najbardziej ze świętami, z niedzielnym obiadem i tym intensywnym zapachem pieczonego mięsa z przypieczoną skórką. 
O kaczce przypomniał mi artykuł na stronie https://www.przepisy.pl/, gdzie można przeczytać o różnym wykorzystaniu kaczki w przepisach i o doborze odpowiednich przypraw, żeby wydobyć najlepszy smak z tego mięsa. Zainspirowałam się przepisem na duszoną kaczkę z jabłkami (tutaj), jednak poszłam w pomarańczowe nuty i zrobiłam własną mieszankę przypraw. 
Najlepsze  w tym przepisie jest to, że danie wygląda wykwintnie i bogato, a jest bardzo proste i samo przygotowanie zajmuje chwilę. Świetnie sprawdzi się na urozmaicenie obiadów w tygodniu, świąteczne danie oraz przyjęcie gości.

Składniki:
4 udka z kaczki
1 płaska łyżeczka soli
świeżo mielony pieprz
1 łyżeczka rozmarynu
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki imbiru
szczypta chili/ostrej papryki
1 łyżka oliwy
1 pomarańcza 

Dodatkowo: łyżka masła, 1/2 łyżeczki miodu

Udka natrzeć solą, pieprzem i resztą przypraw. Obtoczyć w oliwie i soku z 1/2 pomarańczy. Odstawić do marynowania w lodówce na parę godzin lub na noc.

W formie do pieczenia ułożyć udka, skórą do góry. Przykryć szczelnie folią aluminiową lub pokrywką, jeśli macie taką formę do pieczenia. Piec 1 godzinę w temp. 170 st. C Po tym czasie zdjąć przykrycie, zwiększyć moc piekarnika na 180 st. C i dopiec jeszcze mięso przez 50 minut, na złoty kolor. W trakcie pieczenia bez przykrycia, jeden raz posmarować mięso rozpuszczonym masłem z miodem, a drugi raz polać wytworzonym sosem.

Podawać z puree ziemniaczanym i buraczkami na ciepło.



Artykuł sponsorowany


Komentarze

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku