TRYB JASNY/CIEMNY

Mięciutki chlebek dyniowy z korzenną kruszonką



Co roku obowiązkowo lądują u mnie przepisy dyniowe. W kuchni wjeżdżają kremowe zupy z chrupiącymi, serowymi grzankami, słodkie dyniowe koktajle z imbirową, energetyczną nutą i oczywiście ciasta z dyniowym puree. 

Kolejne podejście do chlebka dyniowego w nowej wersji. Mam słabość do kruszonki. To taki dodatek, który jest przysłowiową wisienką na torcie wypieków. W lecie obsypywałam nią hojnie drożdżówki z truskawkami i malinami, później grubo splecione chałki, obsmarowane twarożkiem i dżemem brzoskwiniowym. Teraz bogata korona z kruszonki wylądowała na jesiennym królu słodkich wypieków - chlebku dyniowym. Ciasto jest mięciutkie, sprężyste, tym razem bez dodatków, żeby jedynym słusznym kontrastem, była cudowna kruszonka - pachnąca korzennymi przyprawami, z chrupkością orzechów włoskich i dodatkiem mąki pełnoziarnistej, nadającym kruszonce głębi smaku.




Ciasto:

2 szklanki (260g) mąki orkiszowej jasnej lub pszennej

2/3 szklanki cukru, biały lub brązowy 

300g puree z dyni*, najlepiej hokkaido

2 duże jajka

70g masła, rozpuszczone i ostudzone

1/2 łyżeczki soli

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki przyprawy do piernika

po 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, imbiru i kardamonu


*Pieczona dynia: dynię ze skórką pokroić na średnie kawałki, położyć na blaszce. Piec w temp. 190 st. C około 30-40 min, do miękkości, sprawdzić widelcem. Z upieczonej dyni odkroić skórkę i zmiksować blenderem na puree.


Kruszonka korzenna:

2/3 szklanki mąki ok. 70g- lepiej się sprawdza pełnoziarnista, daje orzechową nutę

1/4 szklanki cukru brązowego

1/2 szklanki zimnego masła (60g), pokrojone na kawałki

1/3 łyżeczki przyprawy do piernika

duża szczypta kardamonu

1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub pekan


Nagrzać piekarnik na 185 st.C. Podłużną foremkę ok. 30x11 cm wyłożyć papierem do pieczenia (lub 2 o połowę krótsze).

W jednej misce wymieszać suche składniki: mąkę , przyprawy, proszek do pieczenia, sól.
W osobnej misce zmiksować na jednolitą masę jajka, cukier, masło i upieczoną dynię.
Suche składniki wmieszać do mokrych do połączenia w jednolitą masę, nie za długo. Masa będzie gęsta, powinna dać się mieszać łyżką i przelewać.
Przełożyć do przygotowanej foremki.

Kruszonka:
Do miski włożyć wszystkie składniki na kruszonkę, rozdrobnić palcami na mokre cząstki. Jeśli jest za dużo sypkiej części, nie zbijającej się w cząstki, to znaczy, żeby dodać trochę więcej masła, żeby złączyło się w grubsze kawałki. 
Posypać obficie wierzch ciasta.

Pieczenie:
Piec 1 godzinę w temp 185 st.C Wierzch powinien się zarumienić. Wbić patyczek w środkowe części ciasta sprawdzając czy wychodzi czysty, czy obiera się na nim ciasto - jeśli tak, to piec jeszcze do suchego patyczka.
Wyjąć i odstawić w foremce na 10 minut. Następnie wyjąć za papier i ostudzić przynajmniej przez godzinę.




Komentarze

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku