TRYB JASNY/CIEMNY

Szybkie śniadaniowe racuszki z jabłkami



Z ostatnich upodobań śniadaniowych, lądują u mnie bardzo często te placki w stylu racuchów z jabłkami. Szybka i przepyszna propozycja, zajmuje może 10 minut przygotowania. Na takich placuszkach najlepiej rozsmarowują się różne kremy orzechowe lub posiekana czekolada, która rozpuszcza się pod wpływem ciepła złocistego placka. Poranne przyjemności, które wprawiają w dobry nastrój na początek dnia :)


Składniki na ciasto, 1 porcja - 4 placki.

1 jajko

1 białko jaja lub 12g odżywki białkowej dowolnej (ja robię zwykle z odżywką) lub pominąć

40g mąki ryżowej lub dowolnej

30g jogurtu naturalnego

duża szczypta proszku do pieczenia

3-4 łyżki mleka dowolnego lub wody

50g jabłka, pokrojonego w kostkę (ok. 1/4 średniej sztuki)


Dodatki:

masło orzechowe

posiekana czekolada

dżem brzoskwiniowy/powidła śliwkowe


Wszystkie składniki na ciasto oprócz jabłka zmiksować blenderem na jednolitą masę. Na koniec wmieszać kawałki jabłka.

Patelnię posmarować cienko olejem, zwykle nalewam i rozsmarowuje ręcznikiem papierowym.

Wyłożyć ciasto na rozgrzaną patelnię, w 4 porcjach. Podsmażać na średnim ogniu, przewrócić placki, gdy na powierzchni będą się pojawiać pęcherzyki, a ciasto zacznie się lekko ścinać. Smażyć na drugiej stronie krócej, ok 1 min. Nie przepiekać za długo.

Placki podawać z kremem orzechowym, dżemem i posiekaną czekoladą.




Komentarze

  1. brakuje tego jablka w przepisie ;d jest tam w ogole czy nie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za czujność! Rzeczywiście przy wpisywaniu zapomniałam, już poprawiam :))

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku