TRYB JASNY/CIEMNY

Pastitsio - zapiekanka makaronowa z mielonym mięsem i beszamelem



Odrabiam się z zaległości! Mam mnóstwo przepisów, którymi chcę sie podzielić, ale niestety ciągle czas przelatuje przez palce. Jednak siadam kiedy mogę i trochę, cokolwiek dla siebie i dla Was napiszę. 
Co dzisiaj proponuję, to pastitsio, taka odmiana lasagne. czyli zapiekanki z makaronem, bardziej popularnej w rejonach Grecji. Makaron jest dodatkowo przyjemnie obleczony mieszaniną jajka z serem i sosem beszamelowym, oblewany jest sosem pomidorowym z mięsem mielonym, a całość przykryta jeszcze większą ilością kremowego beszamelu z serową posypką. Prawdziwy 'comfort food' na jesień i umilacz na długie godziny ciężkiej pracy. Zdrowia wszystkim, wspierajmy się, a nie walczmy ze sobą. Peace and love!



Składniki: 4-5 porcji
250g makaronu caceres lub penne/rigatoni
30g sera typu parmezan/owczy
1 łyżka masła
1 jajko
1 łyżka bułki tartej

Sos:
1 łyżka oliwy
pół cebuli
2 ząbki czosnku
400-500g mięsa wołowego mielonego, lub mieszanego z indykiem
1 puszka krojonych pomidorów
400g passaty pomidorowej
1 łyżka koncentratu pomidorowego
100ml czerwonego wina
1/3 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka oregano suszonego
1/3 łyżeczki ostrej papryki
1 liść laurowy
100ml wody

Sos beszamelowy:
40g masła 
40g mąki pszennej
500ml mleka, może być krowie lub sojowe 
sól, pieprz
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej


Na głębokiej patelni lub w większym garnku podsmażyć na oliwie posiekaną cebulę i drobno posiekany czosnek, lekko posolić. Podsmażyć 2-3 min. Następnie dodać mięso i obsmażyć ok. 5 minut. Dodać wino, pomidory, passatę i koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Dodać wodę, doprawić solą ok. 1 płaska łyżeczka i pieprzem.
Gotować 20-30 minut pod uchyloną pokrywką, co jakiś czas mieszając. Odstawić. Wyjąć liść laurowy.

Zagotować garnek osolonej wody - 2-3 razy ponad poziom ilości makaronu. Gotować makaron al dente ok 6-7 minut. Odcedzić i odstawić.

Sos beszamelowy:
W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę, mieszać trzepaczką do połączenia. Podsmażać minutę, mąka powinna się napuszyć i podnieść lekko. Następnie mieszając, wlewać powoli mleko. Gotować 5 minut do zgęstnienia, co chwilę mieszając. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Makaron lekko ostudzony, wymieszać z 1/4 sosu beszamelowego i roztrzepanym jajkiem, dodać 1/3 startego sera i wymieszać.
Prostokątną formę o wymiarach 20x30cm posmarować masłem, wyłożyć połowę makaronu, na to wlać połowę sosu mięsnego, następnie wyłożyć resztę makaronu i sosu mięsnego, polać pozostałym sosem beszamelowym. Resztę sera połączyć z bułką tartą  i posypać wierzch zapiekanki. Piec 35 minut w temp 180 st.C (góra-dół), bez przykrycia, do zrumienienia.






Komentarze

  1. Jestem nią dosłowne zachwycona! Wspaniała i wyrazista w smaku zapiekanka. No i jeszcze z sosem beszamelowym:D Więcej niż bardzo dobra.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też bardzo mi spasowała, niby zapiekany makaron, ale z bardzo bogatą oprawą :)

      Usuń
  2. Pokochałam tą zapiekankę, robię z tego przepisu już drugi raz w ciągu tygodnia. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło to słyszeć :) to naprawdę pyszne, kojące jedzenie :))

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku