TRYB JASNY/CIEMNY

Sernik Cookie z dodatkiem ricotty


Pierwszego dnia Nowego Roku wypada złożyć życzenia, choćby szczęścia, zdrowia i sukcesów. A tak bardziej ode mnie, to życzę Wam w tym roku dużo dobrych emocji, bliskości z ludźmi, na których Wam zależy i po prostu radości z codzienności, z małych rzeczy, z dobrego jedzenia i ze swojej unikatowości bytu. 


Sernik godnie świętuje wszelkie okazje. Ten składa się z mojego ulubionego połączenia składników w serniku, które sprawiają, że jest zwarty i trzymający pion, ale też delikatny i kremowy. Spód jest zrobiony w charakterze dużego kruchego ciastka, które później lekko mięknie pod warstwą sera. Można zapiec w masie świeże żurawiny w sezonie zimowym lub kawałki malin, czy choćby gotowych już pierniczków. Polewa z białej czekolady dodaje lekkiej słodyczy i świetnie się komponuje. Mój faworyt na początek 2020r.

 Spód Cookie:
20g masła
70g masła orzechowego
50g brązowego cukru 
1 jajko
150g mąki jaglanej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka przyprawy do piernika/korzennej
40g gorzkiej czekolady, posiekanej

Masa serowa:
400g twarogu półtłustego 
250g ricotty 
200g jogurtu greckiego 
3 jajka 
150g cukru 
120ml śmietanki 30 % 
20g cukru waniliowego 
2 łyżki mąki ziemniaczanej 

Wierzch 
200g jogurtu greckiego 
100ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru 
1/4 łyżeczki kardamonu 
opcjonalnie parę kulek świeżej żurawiny lub malin 
Polewa:
50g białej czekolady 
1/3 szklanki śmietanki 30%

Spód:
Do naczynia włożyć miękkie masło, masło orzechowe, cukier i jajko. Zmiksować do połączenia. Następnie dodać resztę składników, ugnieść i otrzymaną masą wylepić spód formy o śr. 24cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 st. C i piec 13 min. Wyjąć formę z piekarnika i odstawić.

Masa serowa i wierzch:
Do dużej miski włożyć twaróg, ricottę, jogurt, śmietankę, cukier i stopniowo dodając jajka zmiksować na jednolitą masę, nie za długo. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Masę wlać na upieczony spód. Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temp. na 170 st. C i piec 40 minut. 
W misce wymieszać jogurt ze śmietanką, cukrem pudrem i kardamonem. Po tym czasie pieczenia sernika wyjąć go na chwilę, posmarować mieszanką wierzch. Teraz można jeszcze lekko nałożyć świeżą żurawinę pokrojoną na połówki. Wstawić jeszcze na 15 minut do piekarnika.
Po upieczeniu uchylić drzwiczki i odczekać 10-15 minut przed wyjęciem, żeby gwałtownie nie opadł. Później wyjąć i całkowicie ostudzić.

Polewa:
W rondelku podgrzać czekoladę ze śmietanką na płynną konsystencję, w razie potrzeby dolać trochę mleka lub śmietanki.
Polać w paski wierzch sernika. Po całkowitym wystudzeniu wstawić do lodówki najlepiej na parę godzin lub noc.









Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Teraz już jest w wielu sklepach, aż ciężko wymieniać, na pewno w tych najbardziej popularnych sieciówkach. Trzeba sprawdzać półki z nabiałem i powinna być wśród twarogów, mascarpone i serów :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku