TRYB JASNY/CIEMNY

Grzanka z sosem paprykowym, suszonymi pomidorami i jajkiem


Można narzekać, że grudzień, zimno, ciemno, leniwie, ale można też pocieszyć się energio-doładowującą grzanką, z takim dobrym sosem, że będziecie zawzięcie trzymać ten słoik w lodówce jak schowane prezenty na święta w szafie.
Więc zróbcie sobie to pyszne śniadanie, pewnie weekendowe, kombinujcie z dodatkami, ale nie odrzucajcie cienkich pasków papryki, najlepiej tej podłużnej, bo ten chrupki dodatek świetnie komponuje się z całością. Dodałam tu podsmażone, aromatyczne boczniaki, które są ciekawym dodatkiem. Zimowy sezon będzie na pewno przyjemniejszy :)

Sos paprykowy z suszonymi pomidorami
100g jogurtu naturalnego
1 płaska łyżeczka majonezu
1/3 łyżeczki pasty z papryczek chili (np z lidla)
1 płaska łyżeczka pasty z suszonych pomidorów (można zmiksować samemu całe)
szczypta papryki słodkiej mielonej
szczypta soli
1 łyżka wody

Wszystko wymieszać, przełożyć do słoiczka.

Grzanka:
Ulubiony chleb/ bułka, używam chleba orkiszowego na zakwasie
oliwa
pasta z suszonych pomidorów
plasterek boczku, podsmażony
jajko sadzone
plasterek sera, cheddar jest świetny
cienkie plasterki podłużnej papryki
listki sałaty 

Opcjonalnie: 
 Parę boczniaków (lub posiekanych z grubsza pieczarek) wrzucić na patelnię skropioną oliwą, podsmażać 3 minuty, następnie dodać trochę sosu sojowego ok. 1/3 łyżeczki, posypać tymiankiem, pieprzem i podsmażać jeszcze parę minut. 

Grzankę skropić oliwą, podpiec na patelni z dwóch stron lub w opiekaczu. Posmarować cienko pastą z suszonych pomidorów, nałożyć ser i znowu lekko podpiec. Następnie posmarować odrobiną sosu, nałożyć boczek, sałatę, plasterki papryki i jajko. Polać jajko sosem i posypać świeżo mielonym pieprzem. Na wierzch można położyć parę boczniaków, jeśli używacie.

Smacznego!


 



Komentarze

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku