TRYB JASNY/CIEMNY

Tartaletki kokosowe z czekoladą


Nagromadziłam już tyle różnych mąk w swoich szafkach, że tylko próbuję je łączyć w różnych kombinacjach i za każdym razem jest to coś nowego, a zarazem odkrywa się ciekawe połączenia. Mamy taki wybór mąk w sklepach i na targach, że aż żal byłoby korzystać tylko z jednej, w dodatku niezbyt wartościowej.

Spód wychodzi kruchy, jak ciasteczko kokosowe, takie bardzo kokosowe ^^ Całość jest zadaniem odpowiednim dla każdego amatora deserów, z wpleceniem ćwiczeń ugniatających dla Waszych palców, reszta to już zdolności zdobnicze ;)


Przepis na 4 foremki o śr 10cm lub 1 dużą o śr. 24cm.

Składniki:
100g mąki ryżowej lub orkiszowej/pszennej
100g mąki kokosowej
80g oleju kokosowego lub masła
2 łyżki cukru pudru 
1 jajko
8 łyżek wody

Nadzienie:
100g gorzkiej czekolady
1/3 szklanki gęstego mleczka kokosowego
opc. 1 łyżka masła orzechowego
borówki, maliny
orzechy pekan/laskowe

Zmieszać składniki na spody i zagnieść. Tartaletki posmarować olejem i wyłożyć kawałkami papieru do pieczenia. Wylepić kawałkami ciasta. Piec w temp. 190 st. przez 15 min. Wystudzić.

Do rondelka włożyć czekoladę z mleczkiem kokosowym i podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia. Na koniec można dodać masło orzechowe i wymieszać. Masę nałożyć po równo do foremek, nałożyć owoce i podprażone orzechy. Schłodzić w lodówce do zastygnięcia czekolady.

Najlepiej zjeść w ciągu 2-3 dni.


Komentarze

  1. Wygląda naprawdę kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tartaletki wygladaja tak pieknie,ze zal je zjesc:-). Tez mam rozne maki. Znakomita okazja,aby je wykorzystac. Dzieki za rewelacyjny przepis :-).

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku