TRYB JASNY/CIEMNY

Hummus Tandoori


Hummus jest takim dodatkiem, jak dobry sos do burgera, jak orzechowy krem do naleśnika, czy chutney do bagietki z serem. Przyjmie na siebie wiele smaków, zwłaszcza jeśli lekko znudził Wam się ten klasyczny. Tym razem jest wzbogacony o mieszankę przypraw kuchni indyjskiej - tandoori masala, którą można spokojnie kupić w sklepie. Pasta jest pikantna i myślę że świetna jako dodatek do pieczonych lub surowych warzyw, do kasz, kanapek, czy do klopsików. Ja tam ze wszystkim bym jadła ;P

Składniki:
250-300g ciecierzycy z puszki lub ugotowanej
2 łyżki oliwy
1 łyżka tahini
sok z 1 cytryny
50 ml wody
1/3 łyżeczki soli
1 łyżka przyprawy tandoori masala

Ciecierzycę osączyć z wody. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Przełożyć do słoika/miski, posypać pietruszką lub pestkami granatu.



Komentarze

  1. Świetny przepis. Odpowiada mi sklad,ktory mnie bardzo ciekawi. Zwlaszcza dodatek tahini. Przepis zapisuje :-).

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowy najlpszy, musze zrobić koniecznie ;3

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku