TRYB JASNY/CIEMNY

Chlebek piwny, z serowo-musztardowym nadzieniem


Na co dobry taki wypiek? Na grilla, imprezę, ku uciesze nie tylko męskiej części grona. Ciekawa opcja dla podania zwykłego pieczywa, bo nie dość, że z aromatem piwa, to od razu maślane, smarowane mieszanką musztardową, z ciągnącym się serem. Wyjęty w całości prosto z formy, bez krojenia, gotowy do odrywania. Wyrósł pięknie, aż nie mogłyśmy się z G. nadziwić, jak szybko. Na pewno to kwestia pozytywnego nastawienia, bo drożdżowe uwielbia atmosferę miłości i dobroci. To co, może jakiś grill ? 

Przepis znaleziony u Marty, z moimi modyfikacjami.

Ciasto:
4 łyżki masła
1/4 szklanki oraz 1/3 szklanki piwa
2 1/2 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mąki żytniej
2 łyżki cukru
25g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
2 duże jajka w temperaturze pokojowej

Na wypełnienie:
3 łyżki masła
2 łyżki musztardy
2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka papryki w proszku
1/2 łyżeczki soli
pieprz
1 1/2 szklanki startego sera cheddar (najlepiej zetrzeć przed

W niewielkim rondelku rozpuść 4 łyżki masła z 1/4 szklanki piwa. Wyłącz ogień, dodaj pozostałą część piwa (1/3 szklanki), po czym odstaw na bok do przestudzenia (masa ma być nadal ciepła).
W misce zmieszaj mąkę, cukier, drożdże, i sól. Dodaj mieszankę piwno-maślaną i wymieszaj. Dodaj po jednym jajku i dalej mieszaj.  Ugnieć ciasto przez kilka minut (3-4).
Nasmaruj miskę oliwą, przełóż do niej ciasto, przykry luźno folią i odłóż na bok na jakąś godzinę. Ciasto w tym czasie powinno podwoić objętość (mnie ostatnio urosło w 30 minut).

W międzyczasie przygotuj wypełnienie. Rozpuść 3 łyżki masła, dodaj musztardę, sos sojowy i przyprawy. Przygotować starty ser, najlepiej wcześniej trzymać w lodówce. Natłuść średnią prostokątną formę do ciasta.
Na poprószonej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na prostokąt wielkość około 50 cm na 26 cm. Uważaj, by ciasto nie przykleiło się do powierzchni. Potnij ciasto na 4 równe paski. Pierwszy posmaruj musztardową pastą, posyp 1/3 sera, ułóż na nim kolejny pasek ciasta i powtarzaj proces, aż zużyjesz cały ser i paski ciasta. Ostatnim paskiem tylko przykrywamy, już go nie smarujemy.


Ostrym  nożem, delikatnie podziel serowy pasek na 7-10 części, szerokości około 4-5 cm. Następnie ułóż kawałki w formie, pionowo, jeden przy drugim. Kiedy skończysz, potrzęś lekko formą na boki, następnie przykryj formę luźno folią i odstaw na bok na jakieś 20 minut.

Piecz ok. 30 minut, w temp. 180 st. C.







Komentarze

  1. Pyszny!bardzo chętnie oderwałabym kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ ten chlebek musi świetnie smakować!

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawe te chlebki. Oj będę często tu zaglądać. Pysznie u Ciebie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Number one na Majówkę!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Polecam dodać siemienia lnianego - tania opcja zastąpienia błonnika witalnego. Smacznie, zdrowo i tanio na dodatek.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku