TRYB JASNY/CIEMNY

Drożdżówki pełnoziarniste z owocami lata


Żeby coś odżyło i przyniosło sukces, trzeba czasem usunąć przeszkodę, która zawadza w dążeniu do satysfakcji. Można to zdanie odnieść do wielu sytuacji. Akceptacji siebie, realizacji marzeń, kontaktów z ludźmi. Takie rzeczy uświadamia mi czasem sama natura, w tym przypadku niepozorny krzak jeżyn.
Bo moje jeżyny rosły w cieniu jabłonki sąsiada za siatką i dawały mało owoców. W tym roku sąsiad jabłonkę wyciął, bo chyba była stara albo mu przeszkadzała. Teraz mam jeżyn od groma, które zbieram codziennie wielkimi miskami i zastanawiam się, do czego by je tu jeszcze dodać.




Drożdżówki są mięciutkie, o sprężystym pełnoziarnistym miąższu z nadzieniem kleistych owoców lata, z zaprzyjaźnioną kruszonką.

Składniki ( 10- 12 średnich)
300g mąki pełnoziarnistej
150g mąki pszennej
20g świeżych drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
80g cukru
100g masła
2 jajka

400g zmieszanych malin, jeżyn i jagód
1 płaska łyżeczka mąki ziemnaczanej
3 łyżki cukru

Kruszonka:
20g miękkiego masła
20g cukru
50g mąki

Do małej miseczki wlać 2 łyżki ciepłego mleka i łyżkę cukru. Wymieszać z pokruszonymi drożdżami, najlepiej drewnianą łyżką. Odstawić, aż zaczyn się podniesie, ok. 5 minut.
Masło rozpuścić, żeby było gęste. Do mąki wlać ciepłe mleko, dodać jajka, cukier i masło, Wyrabiać ciasto drewnianą łyżką, napowietrzając od spodu lub można wyrobić od razu w robocie kuchennym przez parę minut. Ciasto powinno być trochę sprężyste i luźne. Odstawić w misce przykryte ściereczką, w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość, na około godzinę.

Połowę owoców włożyć do rondelka i potrzymać parę minut na ogniu, żeby puściły sok. Większe kawałki owoców wybrać łyżką i dodać do pozostałych owoców w misce. Do pozostałego soku dosypać cukier i zagotować. W szklance rozmieszać mąkę ziemniaczaną w 3 łyżkach wody i wlać do soku. Mieszać, aż zgęstnieje na kisiel. Przelać wszystko na owoce.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, trochę podsypać mąką i odrywać równe kawałki, ok 12. części. Każdy rozpłaszczyć i położyć na blasze z papierem do pieczenia. Na środek każdego ciasta położyć po 2 łyżki owoców, wybierać najgęstsze kawałki, nie lać dużo rzadkiego, owoce jeszcze zmiękną. Brzegi można posmarować rozbełtanym jajkiem.
W miseczce rozetrzeć palcami składniki na kruszonkę i obsypać brzegi bułeczek.

Piec 17 minut w temp. 180 st. C.




Komentarze

  1. Poproszę jutro rano taką jedną;) Zabiorę do pracy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zazdroszczę takiej mnogości jeżyn i możliwości pieczenia z nimi takich apetycznych drożdżówek :))

    OdpowiedzUsuń
  3. z wielką przyjemnością zjadłabym sobie tak smaczne drożdżówki z owocami *-*

    OdpowiedzUsuń
  4. ale pyszności aż miło popatrzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zawsze bałam się nakładać takiej góry farszu na drożdżówki, bo "zakalec, menstruacja i w ogóle się nie uda".
    Następnym razem spróbuję z wieelką ilością owoców!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku