TRYB JASNY/CIEMNY

Truskawki, rabarbar i migdałowa kruszonka


Z tą ładną pogodą to był tylko jednodniowy psikus, bo ostatnio parasole nie mają u mnie dnia wolnego.  Optymistycznie piekę drożdżowe, bo kojarzy się z domem, z bliskimi, z niedzielnym powietrzem i ciepłym popołudniem, z kwitnącym ogrodem. Lubię je tak, jak optymistycznych ludzi, którzy potrafią mnie podnieść na duchu, nawet w dosyć kiepskich sytuacjach i prognozach.

A tu mięciutkie ciasto drożdżowe, pachnące cytryną i przepełnione owocami, na wierzchu posypane migdałową kruszonką, taką od serca. Truskawki z rabarbarem to naprawdę świetne połączenie. Wystarczy poczekać, aż ciasto urośnie, przyjemnie się z nim współpracuje i najlepiej smakuje jeszcze gorące. Można podać z jogurtem lub lodami waniliowymi :D

/Inspiracja przepisem z książki „Nigella gryzie”/

Składniki:
400g mąki (użyłam 100g pełnoziarnistej)
50g brązowego cukru
½ szklanki ciepłego mleka
15 g świeżych drożdży
2 jajka
50g miękkiego masła
Skórka otarta z połowy cytryny
¼ łyżeczki soli
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

500g owoców : 300g truskawek, 200g rabarbaru
Skórka otarta z połowy cytryny
1 jajko rozbełtane z ¼ łyżeczki cynamonu

Migdałowa kruszonka:
50g mąki
80g płatków migdałowych
¼ łyżeczki cynamonu
50 g masła, zimne pokrojone w kostkę
4 łyżki brązowego cukru

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, dodać ekstrakt z wanilii i pomieszać z jajkami.
W dużej misce zmieszać mąkę, sól, cukier i skórkę z cytryny. Wlać mokre składniki, dodać masło i zagnieść na elastyczne ciasto. Można to zrobić w robocie kuchennym lub porządnie ugniatać rękami, napowietrzając ciasto, podbierając je od dołu. Można podsypać mąką, jeśli za bardzo się klei.
Odstawić do wyrośnięcia pod ściereczką na 1 godzinę lub do czasu, aż podwoi objętość.
Rabarbar pokroić na ok. 2-3 cm kawałki, truskawki na ćwiartki, pomieszać wszystko ze skórką cytrynową.

Kruszonka:
Wymieszać mąkę z cukrem, migdałami i cynamonem, dodać masło i rozcierać w palcach, do uzyskania okruchów.

Formę 20x30 cm lekko natłuścić, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto lekko rozciągnąć, przełożyć do formy i rozciągnąć równomiernie do brzegów. Posmarować jajkiem z cynamonem, wyłożyć owoce, jeśli wyciekną z nich w międzyczasie soki, to ich nie przelewać na ciasto, tylko odsączyć z miski. Można zostawić wolne krawędzie na cieście lub całkiem je zapełnić. Posypać kruszonką.

Piec 15 minut w temp. 200 st. C, potem zmniejszyć temp. do 180 st. I piec jeszcze 15-20 minut.



Komentarze

  1. uwielbiam przepisy Nigelli , są świetne !! to ciacho tak kusząco wygląda, pychota *-*

    OdpowiedzUsuń
  2. Trzeba koniecznie zrobić, bo przy tej pogodzie truskawkami się długo nie nacieszymy...

    OdpowiedzUsuń
  3. jak zawsze mam u Ciebie wspaniałą inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O tak, mnie też zawsze "nachodzi" na drożdżowe gdy pogoda za oknem nie rozpieszcza. Chociaż dobrą świeżą drożdżówką można sobie humor poprawić :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam takie sezonowe szybkie ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  6. tak, tak i jeszcze raz tak. Strasznie mi się podoba to sezonowe ciasto. Koniecznie, zgodnie z Twoją sugestią, z lodami waniliowymi :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. piękne to ciasto! :) słodziutkie, zdrowe i piękne. zjadłabym!

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy Ty musisz zawsze tak kusić? :D Wiesz co uwielbiam i ciągle tu takie pyszności :) Drożdżowe! Ukochane zaraz po serniku :) Czas zrobić, z sezonowymi owocami, mmm <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubię tak kusić, tylko dziwne, że wtedy, gdy mam najwięcej na głowie :P Zgadzam się z Tobą, że serniki i drożdżowce są najlepsze :))

      Usuń
  9. Mmm, coś cudownego! Uwielbiam takie ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto Babuni! Patrzę i już czuję się jak w domu;-)..

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku