TRYB JASNY/CIEMNY

Kanapka z ricottą i świeżą figą



Szukajcie, a znajdziecie ! Ostatnio w gąszczu sklepowych owoców znalazłam te oto malutkie, świeże figi, nie rzucające się swoim kolorem w oczy. Wydawało mi się, że powinny być droższe, a cena okazała się bardzo przystępna. Same w smaku nie są jakieś zachwycające, ale w połączeniu z innymi składnikami, tworzą świetną kompozycję.


Figa jest tak delikatna i powiedziałabym neutralna, wcale nie słodka, także spokojnie można użyć ją do dań wytrawnych, jak i deserów. Od razu wiedziałam, że trzeba spróbować kanapki zaproponowanej przez Martę. A co z resztą? Zobaczymy, a na razie pozachwycam się ich urokiem :)

Składniki:
kromka chleba (u mnie podpieczony graham)
Ser ricotta lub twarożek mielony
Świeża figa
Miód
opc. listki rozmarynu

Chleb posmarować grubo serem ricotta, polać łyżeczką miodu. Figę umyć, pokroić w półksiężyce i położyć na kromce. Można posypać listkami świeżego rozmarynu. Polać jeszcze wierzch miodem.



Komentarze

  1. Przyznam, że bardzo ciekawe połączenie smaków

    OdpowiedzUsuń
  2. no własnie zawsze spodziewałam się, że figa będzie słodka i podobnie się wczoraj rozczarowałam :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja jeszcze nie znalazłam takich u siebie w domu ;d

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja się przyznam, że jeszcze nie jadłam świeżej figi nigdy w życiu:P
    Jadłam suszoną, była słodka i bardzo mi smakowała.

    OdpowiedzUsuń
  5. dziś też jadłam ricottę, brakowało mi tylko fig...

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja w tym roku po raz pierwszy jadłam figi i muszę przyznać, że za pierwszym razem nie zrobiły na mnie specjalnego wrażenia, a z każą kolejną figą zatracałam się w tym smaku coraz bardziej... Szkoda, że są takie drogie :<

    OdpowiedzUsuń
  7. właśnie wróciłam z lidla z takimi samymi figami w papierkach :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Połączenie fig i ricotty jest mi znane tylko ze smaku lodów jakie spotkałam dawno temu we Włoszech, czas w końcu sprawdzić jak to smakuje naprawdę, bo prezentuje się genialnie!

    OdpowiedzUsuń
  9. To musi być pyszne. :) Uwielbiam ricottę, jednak nie miałam okazji łączyć jej z figą. Kiedyś spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. ja próbowałam figi w niby 'sprawdzonym' zestawie - z serem gorgonzola i miodem. Niestety - totalnie mi nie smakują, w połączeniu z masłem orzechowym i białym serem też kiepsko wypadają, eh...a tak ładnie wyglądają. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzisz, a to połączenie jest naprawdę świetne ! Figi są specyficzne, może dlatego tak mnie intrygują :)

      Usuń
  11. Akurat mam wegańską ricottę i figi... oj, kusisz :)

    OdpowiedzUsuń
  12. kupiłam figę! muszę ją dobrze wykorzystać :) obłędna kanapeczka *.*

    OdpowiedzUsuń
  13. Jadłam figi tylko suszone;
    Ale i te były pyszne;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ostatnio miałam okazję po raz pierwszy spróbować świeżej figi... Jak dla mnie to nic specjalnego, ale...jestem zachwycona jej przepięknym kolorem:) A u Ciebie to już w ogóle, prezentuje się jak królowa parkietu:)))

    OdpowiedzUsuń
  15. kanapka wygląda obłędnie. Muszę koniecznie spróbować czy będzie mi smakowało :)

    Canette zostałaś obdarowana słodką babeczką "So sweet Blog Award" :)

    Zapraszam do zabawy http://szminka-po-lustrze.blogspot.com/2012/09/so-sweet-blog-award-czyli-sodkie.html :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pysznie się prezentuje. Chętnie zjadłabym taką kanapkę.

    OdpowiedzUsuń
  17. niby takie proste ale ten smak ^^

    OdpowiedzUsuń
  18. super pomysł, uwielbiam figi:)
    a sposób podania - jak zawsze przepiękny:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ricotta i figi! Apetyczne połączenie ;).

    OdpowiedzUsuń
  20. Figi uwielbiam! Są najbardziej niezwykłym owocem jaki kiedykolwiek jadłam. A ta kanapka wygląda genialnie!!! Pozdrawiam serdecznie i dołączam do grona zachwyconych obserwatorów bloga:)
    M.
    P.S. U mnie na blogu dzisiaj figa z kawą:)))

    OdpowiedzUsuń
  21. Kanapka już boku dobrze wygląda. + te żywe kolory. Chętnie bym spróbowała! ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Fajny pomysł na figi, akurat mamy dwie w lodówce:)PozdrawiamyA&G

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku