TRYB JASNY/CIEMNY

Granola uniwersalna


Jogurt, owoce i granola. To jest dla mnie podstawowy zestaw na lato. Na blogu znajduje się wiele mieszanek o różnych smakach, często z suszonymi owocami. W sezonie, gdy jest bogactwo owoców, pasuje tylko delikatnie zwieńczyć ich doskonały smak. Dlatego postanowiłam przybliżyć wam najbardziej uniwersalną kombinację, którą można już wykorzystać do różnych parfaits, jogurtów, a ostatnio dosypuję ją do owsianki z lodówki. Ostatnio robiłam ją z borówkami, malinami i morelami, wszystkie były pyszne ^^

Składniki (duży słoik):
2 szklanki płatków owsianych, najgrubszych – górskich
½ szklanki kokosu
½ łyżeczki cynamonu (dodaję również tyle samo imbiru)
½ szklanki orzechów (migdały, włoskie), grubo posiekane
ew. 3 łyżki nasion słonecznika
4-5 łyżek miodu
2 łyżki oleju

Zmieszać wszystkie sypkie składniki. Rozpuszczony miód wymieszać z olejem i wlać do mieszanki. Wszystko dokładnie wymieszać. Dużą blachę cienko posmarować olejem, wsypać granolę. Piec ok 22 min, w temp. 150 st. C (góra-dół), co 10 min wyciągać i mieszać szpatułką, żeby się równomiernie przypiekło.




Komentarze

  1. Pyszna domowa granola , ja daję więcej miodu bo lubię bardzo zlepioną :3

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę zrobić domową granolę! :) wygląda mega apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. marzy mi się taka domowa granola :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też mam ochotę na taką domową granolę ;) Byłaby przepyszna na śniadanie i nie tylko ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, mniam. ;d
    Próbowałam już parę przepisów na granolę i mi się nie nudzi. Takie śniadania to ja lubię. <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja pierwsza granola i jestem zachwycona :) Zdecydowanie najlepsza prosto ze słoika ze szklanką zimnego mleka. Dodałabym może jeszcze trochę brązowego cukru, a tak poza tym to świetna proporcja, dziękuję! :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To pierwsze koty za płoty, teraz już możesz bawić się w cudowną dowolność, pozdrawiam :))

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku