Prosty sposób na pieczone kofty z indyka z maślanym groszkiem i jogurtowym sosem z wasabi

 

Kofty to takie trochę nasze kotlety, klopsy, ale na orientalną nutę. Do ich kształtu i mieszanki dodanych przypraw bardziej pasowała właśnie ta nazwa. Kawałki przyprawionego mięsa zostały upieczone i wyszły wspaniale soczyste, nie wyschły, są dobrze spojone.
Do tego mamy fajnie podkręcone dodatki - maślany groszek ze szpinakiem z dodatkiem pasty wasabi, można ją pominąć jeśli ktoś nie lubi, ale sprawdźcie to koniecznie, bo smak jest ciekawy i fajnie można wykorzystać resztki pasty wasabi, jeśli ktoś jest wielbicielem sushi i zostaje mu po zamówieniu.
Pastę wasabi dodaję też do sosu jogurtowego, do podania z koftami. Rewelacja!




Składniki na kofty
500g mielonego mięsa z indyka
1 jajko
2 łyżki posiekanej pietruszki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka sosu sojowego
2 łyżeczki sosu Worcestershire
pieprz świeżo mielony
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka musztardy
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
pół małej cebuli + 1 łyżeczka oliwy
1 łyżeczka oliwy do masy
1/4 łyżeczki wędzonej papryki

Na małej patelni rozgrzać 1 łyżeczkę oliwy, podsmażyć posiekaną cebulę, posolić, smażyć parę minut, aż zmięknie.
Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę. Uformować podłużne kotleciki, najlepiej formuje się zwilżonymi wodą rękami. Rozłożyć mięso na blaszce z papierem do pieczenia. Piec 30 minut w temp 180 st.C, w połowie czasu przewracając każdą na drugą stronę.

Maślany groszek:
2 szklanki mrożonego groszku
1 szklanka listków szpinaku
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka wasabi
1 łyżeczka posiekanej świeżej pietruszki
sól

Miękkie masło wymieszać z wasabi i posiekaną pietruszką.
Groszek wrzucić do mocno gotującej się, posolonej wody. Zagotować i po 3 minutach odlać wodę,  dodać szpinak, lekko podgrzać, aż szpinak zwiędnie i na koniec dodać masełko z wasabi, zdjąć od razu z palnika. Posolić do smaku.

Sos jogurtowy:

pół szklanki jogurtu greckiego
sól, pieprz do smaku
1/3 łyżeczki wasabi
Wymieszać.

Polecam:
Kofty podawać z ryżem jaśminowym, maślanym groszkiem, 
z sałatą skropioną oliwą i sosem jogurtowym.







Komentarze

Popularne posty