TRYB JASNY/CIEMNY

Gulasz drobiowy z warzywami



Smaczny i szybki do zrobienia gulasz z kurczaka. Wartościowe, lekkie białko, spora porcja warzyw, z aromatem przypraw. Kolejny dobry obiad, można kombinować z warzywnymi dodatkami. Tu macie propozycję, co było z mojej lodówki. Myślę, że to świetna podstawa obiadowa w domu i na wynos ;)




Składniki (4-5 porcji)
500g filetu z kurczaka
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka lub zmieszać z zieloną papryką na pół
2 łodygi selera naciowego, obrać go z włókien
1/2 bakłażana lub 1 mały
1 łyżeczka oregano
1 płaska łyżeczka papryki w proszku (pomieszać słodką, ostrą i szczyptę wędzonej)
opc. szczypta płatków chili
1 łyżeczka masła
1 szklanka bulionu drobiowego, gorący
1.5 szklani passaty pomidorowej
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1-2 łyżeczki sosu sojowego
opc. 1/4 szklanki białego wina (fajnie podkręca smaki)
opc. 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

W garnku podgrzać oliwę, dodać posiekaną w kostkę cebulę i podsmażać na średnim ogniu, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać pokrojony w cienki paski seler oraz pokrojone w małą kostkę paprykę i bakłażana. Podsmażać parę minut. Następnie dodać pokrojonego w niedużą kostkę filet z kurczaka i podsmażyć, aż się zetnie z każdej strony. 
Dodać przyprawy - oregano, paprykę, soli ok. 1/2 łyżeczki, pieprz. Następnie dodać masło i wlać gorący bulion i passate pomidorową. 
Dodać sos sojowy i jeśli dodajecie to płatki chili i wino.

Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 15-20 minut, co jakiś czas mieszając. na koniec, jeśli płyn jest dość rzadki, można posypać wierzch mąką ziemniaczaną, zagotować i odstawić z grzania. 

Gulasz najlepszy jest po paru godzinach jak się smaki się spoją.

Podawać z ryżem lub z chlebem, posypane świeżą pietruszką - i jest pełnia odżywcza! :)














Komentarze

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku