TRYB JASNY/CIEMNY

Intensywne ciasto czekoladowe z batatem


To ciasto byłoby moim pierwszym argumentem za tym, żebyście kupili bataty i zobaczyli ile radości mogą wnieść do życia.  Po pierwsze po to, bo są dostępne i mają wiele walorów odżywczych, a do tego idealną konsystencję do pieczenia, czy miksowania na puree. 
Dlaczego robię z nimi ciasto czekoladowe? Ciasta są dla mnie już trochę jak posiłki, więc chcę by miały jednak jakieś korzystne wartości wnoszone do ciała oprócz samych kalorii, ale to już kwestia każdego z nas. Nawet jeśli Was to nie obchodzi, to polecam i tak na urozmaicenie smaków, faktur i eksperymentów w swoim życiu, ja już wiem, że będę piekła to częściej :)
Konsystencja ciasta jest zwarta i delikatna, ale nie zbita i ciężka. Dla miłośników czekolady, a także tych co nie lubią zamulenia po jedzeniu. Jest lekko słodkie z aromatem cynamonu.




 Składniki:
350-400g batata (ugotowany lub upieczony)
1 łyżka miodu
3 łyżki cukru brązowego
30g gorzkiej czekolady
1/2 szklanki wody
1 jajko
3 łyżki oleju rzepakowego
1/2 szklanki mąki kokosowej
1/2 szklanki mąki jaglanej lub gryczanej/ryżowej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody (tak bardziej na koniuszek)
1 płaska łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki przyprawy korzennej

Dodatki do posiekania:
4 daktyle
3 kostki czekolady gorzkiej

Polewa:
40g czekolady gorzkiej
2 łyżki mleczka kokosowego
2-3 łyżki wody
1 łyżeczka kakao
1 płaska łyżeczka miodu

piec 30 min, 180st.c

Batata obrać, pokroić na średnie kawałki i ugotować z odrobiną soli do miękkości, ok. 13-15 min (można też upiec w kawałkach przez ok. 20 min). Następnie przełożyć do miski i chwilę ostudzić.
Wodę lekko podgrzać w rondelku, dodać czekoladę, żeby się w rozpuściła. Wlać do batatów, dodać miód, cukier, jajko i olej. Zmiksować blenderem na gładką masę. Następnie dodać resztę sypkich składników, posiekane daktyle z czekoladą i wymieszać. Ciasto będzie gęste, prawie jak do lepienia palcami, ale konsystencja przy dotknięciu jest delikatna. 
Podłużną foremkę (dł. ok. 30cm) wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować w niej ciasto, wygładzając wierzch.
Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 st. C i piec 30 minut. Wyjąć z foremki i wystudzić. 

Do rondelka włożyć wszystkie składniki na polewę, podgrzać do rozpuszczenia się i ich połączenia. Potrzymać na ogniu, aż zgęstnieje i polać wierzch ciasta.

Przechowywać w lodówce.



Komentarze

  1. Z batatem jeszcze nie robiłam, ale kocham z fasoli więc coś czuję, że to też będzie mi smakowało ;)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z fasoli też jest ok, ale odkąd spróbowałam z batatem to bije na głowę wszystkie zamienniki <3

      Usuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku