TRYB JASNY/CIEMNY

Dal z soczewicy z ziemniakami


Wyciąganie z szafek i lodówki składników, z których potencjalnie można zrobić obiad, skończyło się dzisiaj rewelacyjnie. Uwielbiam strączkowe, roślinne mieszanki, świetnie nasycają i dobrze się je zjada na każdy posiłek.
Tak wyszedł dal z soczewicy z suszonymi pomidorami i niedominującym aromatem curry. Do tego typu dań najbardziej pasują mi ziemniaki, ryż lub placki typu tortilla.

Dal z soczewicy (ok. 4 porcje)
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 łyżka oleju 
pół cebuli
2 ząbki czosnku
1/3 łyżeczki soli
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki gęstego mleczka kokosowego
1 łyżka pesto z suszonych pomidorów
2-3 suszone pomidory, pokrojone
pieprz
1 łyżeczka przyprawy indyjskiej typu masala lub curry
1/4 łyżeczki wędzonej papryki 

Dodatki:
ziemniaki z masłem
parmezan, rukola
suszone pomidory
buraczki

Soczewicę zalać wrzątkiem w garnku ok. 2 razy tyle co soczewicy, trochę posolić i gotować do miękkości ok. 7-10 minut. Odsączyć i odstawić.
Na dużej patelni rozgrzać olej i podsmażyć do miękkości cebulę pokrojoną w kostkę. Potem dodać pokrojony drobno czosnek. Zaraz po nim dodać soczewicę, pesto, suszone pomidory i resztę składników. Dodać 1/4 szklanki wody i odczekać, aż całość się zagotuje. Masa ma być gęsta, ale luźna. Gotowe.

Uwaga: Masa po wystygnięciu będzie tężeć, można ją używać jako nadzienie lub do kanapek.
By doprowadzić masę do poprzedniego stanu, podgrzewam w rondelku i dodaję parę łyżek wody, żeby byłą trochę lejąca.



Komentarze

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku