TRYB JASNY/CIEMNY

Czekoladowe babeczki z płynnym środkiem



Odrzućcie wszelkie zmartwienia, bo oto wchodzi fondant. Czyli właśnie czekoladowa babeczka z płynnym środkiem. Niebo dla wielbicieli czekolady i gęstych, intensywnych deserów. Wytrawna postać, ze słodyczą najlepszej jakości. Kogo serca i rozterek głowy nie uratuje to ciastko z płynnym wnętrzem, to nie wiem co :)

Uwaga: pilnujemy dokładnie czasu pieczenia, bo babeczki z każdą minutą stają się coraz bardziej wypieczone w środku, a chodzi nam o to, żeby był lekko płynny.

Składniki (4 sztuki):
100g gorzkiej czekolady
60g masła
2 jajka
2 żółtka
3 łyżki cukru
2 łyżeczki mąki


W rondelku rozpuścić masło z czekoladą, tylko żeby się wszystko podgrzało, odstawić i wymieszać do połączenia.
Białka ubić na pianę, dodać żółtka i ubić. Następnie dodać cukier i zmiksować. Dodawać powoli czekoladę, mieszając szpatułką. Na koniec wmieszać mąkę. 
Kokilki wysmarować masłem i posypać lekko mąką. Rozdzielić masę po równo do foremek. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 st. i piec 7 minut. Wyjąć i odczekać 1 min. Odwrócić kokilki na talerzyk i zdjąć foremkę, jeśli nie schodzi to obkroić brzeg nożem. 
Podawać posypane pudrem, z mleczkiem kokosowym lub lodami i miętą.



Komentarze

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku