TRYB JASNY/CIEMNY

Biała Pavlova


Lekkość, delikatność i kunszt, te cechy kojarzymy z baletnicami i ich eterycznym tańcem. Ten deser został stworzony, na cześć rosyjskiej primabaleriny Anny Pavlovej, która zachwycała swoimi ruchami i wyglądem. 
Deser składa się z bezy, lekkiej śmietanki i owoców. Stanowi wspaniałą ozdobę stołu i wybornie smakuje. Możemy dowolnie łączyć owoce, które zostają skąpane w śnieżnobiałej oprawie. Idealne na lato, gdy jest od groma owocowych możliwości.


Składniki:
5 białek
250 g drobnego cukru lub cukru pudru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka białego octu winnego
250-350 ml śmietany kremówki 
owoce sezonowe (tutaj borówki, jeżyny)

Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce drobnego cukru, oprószyć mąką ziemniaczaną i dolać ocet.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okrąg na ok. 20 cm średnicy, jako szablonu użyłam tortownicy o tym wymiarze. Wypełnić bezową pianą wnętrze okręgu, wygładzając boki. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i od razu przekręcić na 120 stopni. Piec 1 godzinę.
Otworzyć piekarnik i pozostawić bezę do ostygnięcia.

Wystudzoną bezę odwrócić, odkleić papier i dużym talerzu lub paterze.
Ubić schłodzoną śmietankę, aż będzie gęsta i rozprowadzić na bezie. Udekorować owocami.

źródło: Nigella Lawson




Komentarze

  1. Może kiedyś w końcu spróbuję stworzyć własną Pavlovą ;) Ta wygląda cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pavlovą jadłam z truskawkami, ale z jagodami musi smakować jeszcze lepiej. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada oblednie...az brak slow :))

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda wspaniale, te owoce...;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jest przepiękna i te jeżyny! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda wspaniale!
    Ja się jeszcze nie odważyłam upiec Pavlovej.
    Twoją chętnie bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda wspaniale!!! jagody i jeżyny dodają jej bardzo dużo uroku! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. brak mi słów... obłędne!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten deser wygląda nieziemsko. I te jeżyny...

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepięknie wygląda! akurat zostały mi białka i wiem już co zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  11. jeden z najtrudniejszych wypieków, ale tobie wyszedl bezblednie ;D

    OdpowiedzUsuń
  12. Fantastyczna! Nawet nie wiedziałam, ze już mamy jeżyny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie się udało znaleźć w markecie, na targu ani grama, ale niedługo powinno być pełno :D Jeżyny są pyszne i mam w zanadrzu ciekawe przepisy z nimi :D

      Usuń
  13. Niezupełnie sobie mogę wyobrazić baletnicę która wcina taką bezę :D Ale widzę ją na paterze u siebie, mmm ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Z tymi fioletowymi kuleczkami jagód wygląda rozkosznie;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jeżyny, mniam, przypomina mi się kwaśny smak jeżyn zrywanych u dziadka na działce prosto z krzaka :) Nigdy nie robiłem Pavlovej, śliniłem się do niej wielokrotnie oglądając Nigellę. Muszę spróbować dopóki mam do dyspozycji dobry piekarnik. Kurczę, mam tyle przepisów do zrobienia, a tak mało dni mi na to zostało ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem coś o tym , to wydaje się nie do przejścia, wypróbowanie wszystkich tych przepisów, też tak mam. Ale beza akurat dobrze współpracuje i możesz robić z razem z nią inne rzeczy w trakcie :D

      Usuń
  16. uwielbiam bezę, z jagodami jeszcze nie próbowałam - czas nadrobić

    OdpowiedzUsuń
  17. Cudowna! :) Żałuję, że nie mam piekarnika z regulacją temperatury, ponieważ obecnie zrobienie własnej bezy jest poza moim zasięgiem...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku