TRYB JASNY/CIEMNY

Obiad na szybko: Makaron z brokułem, tuńczykiem i bazylią

 

Kolejna opcja na szybki, pożywny obiad, w dodatku pełny wartości odżywczych. Jak wiele można uzyskać w smaku, jeśli dodamy aromatyczne, produkty o charakterze przypraw, wiec mamy tu świeżą i suszoną bazylię, oliwę extra virgin oraz parmezan. Przyznaje, że ten makaron to mój klasyk od wielu dni, nie zliczę który raz już go robię, więc z radością Wam go przekazuję :)




Składniki na 2 porcje
140-160g makaronu tagliatelle
pół dużego brokułu
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonej bazylii 
1 puszka tuńczyka w oleju
świeża bazylia
parmezan w kawałku

opcjonalnie 2 łyżki śmietanki 30% lub mleczka kokosowego

podprażony na suchej patelni słonecznik lub orzeszki pinii 


Brokuł podzielić na nieduże różyczki i ugotować parę minut w osolonej wodzie pod przykryciem, na lekko twardy.

Wstawić makaron do gotowania. Ugotować w osolonej wodzie al dente.

W tym czasie na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić pokrojony w plasterki czosnek, podsmażyć chwilę na średnim ogniu, następnie wsypać suszoną bazylię, posypać solą i podsmażyć 2 minuty na małym ogniu. Tuńczyka odsączyć, można lekko przepłukać na sitku. Na patelnię dodać brokuły, tuńczyka i zmniejszyć palnik na najmniejsze grzanie. Dodać makaron, podlewając 3-4 łyżkami wody z gotowania makaronu. Następnie polać całość łyżką oliwy, można tutaj opcjonalnie dodać śmietankę. Posypać solą, pieprzem i zetrzeć na drobnej tarce 2 łyżki parmezanu. Wszystko wymieszać najlepiej szczypcami i dużą łopatką. 

Parmezan pokroić cienko na płatki, można pokruszyć w rękach.

Przełożyć na talerze, posypać płatkami parmezanu, ułożyć parę listków świeżej bazylii, posypać świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie słonecznikiem lub orzeszkami pinii.

Dla chętnych można jeszcze skropić wierzch oliwą, dobrego smaku nigdy dość :) 




Komentarze

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku