TRYB JASNY/CIEMNY

Babka pomarańczowa z likierem Cointreau



Nigdy specjalnie nie przepadałam za tradycyjnymi babkami pojawiającymi się na święta Wielkanocne. Jestem z tych co lubią raczej wilgotne ciasta, o głębszej intensywności smaku, a zwykła babka zazwyczaj była szybko dość sucha i neutralna. Wyjątkiem była włoska babka Panettone, o ciągnącym się, mięsistym wnętrzu, z aromatem bakalii. Zainspirował mnie jednak przepis u rozkosznego, na jego babkę z dodatkiem likieru Cointreau. A później...
Upiekłam ją już wielokrotnie i odnalazłam ulubiony przepis na dumną, świąteczną babkę i nie tylko na święta, naprawdę jadłabym ją cały rok! Wilgotna, delikatna, z pysznym pomarańczowym aromatem, nasączona dodatkowo ponczem, który jest bardzo wyważony, nie przeważa w smaku, tylko go wzbogaca. Uważam, że każdy powinien jej spróbować :)




W wersji dla osób, które chcą pominąć alkohol przy nasączaniu, wcześniej należy wygotować go w rondelku przez parę minut.


Składniki:

300 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
½ łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka płaska soli
200 g masła, miękkiego
150g cukru
2 łyżki świeżo startej skórki z pomarańczy
2 jajka
200 ml jogurtu greckiego lub śmietana 12%
100 ml likieru pomarańczowego Cointreau

Poncz
50 ml likieru pomarańczowego Cointreau
80ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

Polewa
30 ml śmietanki kremowej 30% lub mleczka kokosowego
100 g białej czekolady
2 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau


Formę do babki o średnicy 24 cm wysmarować masłem i obsypać mąką.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, kurkumą i solą. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać skórkę z pomarańczy i jajka. Następnie dodawać partiami na zmianę mąkę z jogurtem. Na koniec wmieszać likier Cointreau. Masa powinna być kremowa i puszysta. Przelać do formy i wygładzić. Piec w temp. 180 st. C, 50 minut do suchego patyczka.

Przygotować poncz:

wymieszać likier z sokiem pomarańczowym. Jeśli babka ma być bez procentów, zagotować poncz, aby wygotować alkohol.

Upieczoną babkę studzić 15 minut w formie. Następnie obróć delikatnie i wyjąć, można przystawić od spodu duży talerz i tak obrócić na niego babkę. Następnie ponownie przełożyć do formy. Ponakłuwać babkę gęsto i delikatnie długim, cienkim patyczkiem np. do szaszłyków. Nasączać powoli przygotowanym ponczem. Bardzo delikatnie, żeby wielkim chlustem nie rozmiękczyć ciasta w jednym miejscu, trzeba cierpliwie po kawałeczku polewać babkę , żeby płyn wlewał się w nakłucia. Wystudzić całkowicie, a następnie wyjąć z formy i przełożyć na talerz.

Polewa:

W rondelku umieścić kremówkę lub mleczko z likierem Cointreau, zagotować. Zdjąć z podgrzewania, dodać czekoladę połamaną w kostki. Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Wystudzić, żeby polewa zgęstniała, można na chwilę włożyć do lodówki. Jak będzie wolno spływać z łyżki to polać nią babkę.






Komentarze

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku