TRYB JASNY/CIEMNY

Kurczak po koreańsku z piekarnika z dodatkami



Ostatnio bardzo polubiłam się z kuchnią azjatycką i wszystkimi jej walorami smakowymi. Ostatnio łączę nawet mieszanki koreańskiej, tajskiej, indyjskiej kuchni, zależy od produktów jakie mam i jak razem się komponują. 
To danie jest naprawdę proste, w zasadzie wszystko ląduje w piekarniku oprócz oczywiście ryżu i opcjonalnego dodatku chlebka naan, który jest bardziej indyjskim standardem. Chlebki robię sama, zwykle z jakiegoś przepisu, a ten tutaj akurat wyszedł z resztek ciasta, które odkrawałam przy robieniu croissantów (jeszcze przed dodatkiem masła).
Więc, jeśli ktoś planuje piec też rogaliki, to by miał bardzo dobre zarządzanie obrotem kuchennym :)
Na zdjęciu nie ma batata, ale w przepisie podaję, bo zwykle robię z nim, dodatki są oczywiście opcjonalne. Najważniejsze w tym przepisie to nie przesuszenie kurczaka. Piekarnik naprawdę szybko dopieka takie delikatne mięso, więc ok. 10 minut wystarcza.
Dajcie znać, jak Wam smakują takie połączenia, dla mnie bomba! :)





Składniki: ok. 4 porcje.
400-500g filetu z kurczaka
1 batat
1 łyżka oliwy

Sos:
2 łyżki oleju sezamowego lub oliwy
4 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki pasty z chili lub szczypta płatków chili lub szczypta chili w proszku
1 łyżka miodu
2 łyżeczki tartego na tarce świeżego imbiru 
1 ząbek czosnku
opc. łyżeczka sezamu
sól, pieprz
3 łyżki jogurtu naturalnego, gęstego

Dodatkowo:
ryż basmati, ugotowany
świeża marchewka
świeży ogórek
2 łyżki octu winnego
1/3 łyżeczki cukru
sól, pieprz

Do podania:
zielona cebulka
prażone orzeszki ziemne
opc. limonka
chlebek naan

Batata wyszorować pod wodą, nie obierać, skórka jest jadalna. Przekroić wzdłuż i na 1-cm plastry, lepiej grubsze niż za cienkie. Wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia, polać łyżką oliwy, posypać solą, pieprzem i wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 st. C góra-dół i piec przez 20 minut.
W tym czasie przygotować sos. Do szklanki wlać sos sojowy, chili, miód, imbir, czosnek i łyżkę oleju sezamowego lub oliwy oraz sezam.
Filet z kurczaka pokroić na 4 cm kawałki, nie musi być idealnie, ale mogą być za małe. Do miski wlać połowę z przygotowanego sosu, wymieszać z kurczakiem. 
Wyjąć blachę z piekarnika, przesunąć bataty na jedną stronę, a po drugiej ułożyć kawałki kurczaka. Jeśli w misce zostały resztki sosu, polać nim bataty.
Włożyć blachę z powrotem do piekarnika i piec jeszcze 10-12 minut. Kurczak powinien być biały w środku po przekrojeniu. Ja wyjmuję zwykle po 10 minutach. Na ostatnie 2 minuty pieczenia, przestawić piekarnik na grzanie tylko z góry lub grill.

Pozostałą część marynaty w kubku wymieszać z jogurtem - to będzie sos do podania.
Dodatki:
Ogórka przekroić wzdłuż na 4 części, a następnie w grubsze plastry. Włożyć do miski, dodać ocet, cukier i posolić. Skrapiam też olejem sezamowym, daje super aromat. Wymieszać.
Marchewkę obrać, posiekać pod kątem w cienkie plastry. Możecie ją ułożyć w misce oddzielnie, lub włożyć do miski z ogórkiem i obtoczyć w marynacie. 

Podanie:
Do miski nałożyć ryż, kurczaka, bataty, opcjonalnie chlebek naan. Posypać posiekaną zieloną cebulką i orzeszkami. Skropić sosem z jogurtem.

Można podać z kawałkami limonki. 





Komentarze

Polecane posty

Copyright © Taniec Smaku